Facebook haalt uit naar Wall Street Journal om kritische artikelen

Facebook

De Amerikaanse krant the Wall Street Journal kreeg dit weekend harde kritiek van Facebook. In een blogpost bekritiseert het platform de strekking van de reeks artikelen die de krant vorige week publiceerde.

Volgens Facebook bevatten de stukken van de krant zelfs  “opzettelijk verkeerde opvattingen”. De krant zegt echter dat de stukken zijn gebaseerd op interne onderzoeken en (interne) documenten van het bedrijf zelf waar de krant de hand op wist te leggen.

Xcheck

Vorige week berichtte de krant over de speciale eliteregeling Xcheck van Facebook. Die regeling zorgt dat accounts van een grote groep bekende personen de regels van het netwerk niet hoeven te volgen. Het zou dan gaan om zaken als verspreiden van nepnieuws en naaktfoto’s.

Volgens de Wall Street Journal gaat het om zeker 5,8 miljoen accounts. Dat zijn bekende acteurs, politici, en bijvoorbeeld sporters van over de hele wereld. De krant baseert zich op interne documenten van het platform.

Instagram

In andere artikelen stelt de krant dat Facebook te weinig doet om maatschappelijke problemen te lijf te gaan. Het bedrijf zou bijvoorbeeld veel te weinig doem om de problemen op Instagram rond de  negatieve invloed op het zelfbeeld van met name tieners aan te pakken en zelfs de ernst er niet genoeg van inzien.

Facebook stelt bij monde van Nick Clegg, vicepresident Mondiale Zaken van Facebook, dat de krant het netwerk opzettelijk als kwade pier wegzet. “Het is absoluut niet waar dat wij onderzoek doen en de resultaten onder het tapijt schuiven als ze ons niet bevallen,” stelt hij bijvoorbeeld.

De krant zou veel te selectief stukjes uit de documenten hebben geplukt om een bepaald beeld neer te zetten. De krant zou dat scheve beeld volgens Clegg opzettelijk neerzetten.

“Het is bijvoorbeeld zeker fout om te stellen dat we overweldigd werden door de grote hoeveelheden desinformatie rond COVID-19 vaccinatie. Dat gaat voorbij aan de werkelijkheid dat de reserveringen rond vaccinatie onder gebruikers van de Amerikaanse tak van Facebook sinds januari met zeker de helft is gedaald.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X