FD: Autoriteit Persoonsgegevens niet klaar voor toezicht AVG door onrust binnen organisatie

Ruzie en leegloop treffen de Autoriteit Persoonsgegevens. Juist op het moment dat de AVG / GDPR is ingegaan. Dat meldt het FD.

Volgens de krant is voorzitter Aleid Wolfsen hier mede schuldig aan door bijvoorbeeld een autoritaire stijl van leidinggeven. De krant beroept zich op bronnen rond de Autoriteit zelf en advocaten en privacydeskundigen.

 

Ombudsman van de privacy

Aleid Wolfsen werd in 2016 voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Hij beloofde meteen dat het AP de ‘Ombudsman van de privacy’ te worden.

Twee jaar laten blijkt dat een aantal deskundige kopstukken binnen de organisatie uit onvrede is vertrokken. Het gaat dan onder andere om Udo Oelen en Alex Commandeur. Zij waren  eindverantwoordelijk bij de afdeling ‘private sector’ en de afdeling die zich bezig houdt met de publieke sector.

Ook twee voor de organisatie belangrijke onderzoekers zouden hun ontslag hebben ingediend. Ook de prominente inspecteur Sjoera Nas nam een aantal weken geleden ontslag. Verder zou Wolfsen geregeld grote onenigheid hebben met vicevoorzitter Wilbert Tomesen.

 

Boete

Intussen heeft de Autoriteit in de twee jaar dat Wolfsen aan het bewind is nog geen boete uitgedeeld. De AP stelde wel een aantal onderzoeken is, maar daarvan is nog niet duidelijk of dat tot een conclusie of een boete heeft geleid.

De Autoriteit Persoonsgegevens zelf geeft toe dat een aantal prominente mensen is vertrokken, maar dat ook het aantal FTE’s inmidels fors is gegroeid. In korte tijd groeide het aantal voltijdbanen van 72 naar 123. Het moeten er, in verband met de komst van de AVG, 185 worden.

De krant tekent ook de reactie van de AP zelf op. “Met de nieuwe privacywetgeving krijgt de Autoriteit Persoonsgegevens er nieuwe taken en bevoegdheden bij. Dat vergt onder meer verdere professionalisering en specialisering. Tegelijkertijd is de organisatie sterk gegroeid; van 72 naar 123 fte. Een dergelijke transitie — die overigens met extern advies tot stand is gekomen — brengt discussies met zich mee in het bestuur.

 

Gerelateerde berichten...

X