Gedrag werknemers leidt vaak tot privacy-risico’s

nederlanders Privacy First Privacy Awards

Vandaag, 28 januari, is het internationale Data Privacy Day. Dit is een moment om stil te staan bij de noodzaak om (persoonlijke) gegevens te beschermen. Twee experts, van respectievelijk Check Point Software en Western Digital, geven hun kijk op deze noodzaak.

Evalueer regelmatig je datahygiëne

Zahier Madhar, security engineer bij Check Point Software in Nederland trapt af. “Check Point Research constateerde onlangs dat er in 2021 maar liefst 50 procent meer cyberaanvallen op bedrijfsnetwerken hebben plaatsgevonden. ALs je vergelijkt met een jaar eerder. In Nederland nam het totale aantal aanvallen per week op bedrijfsnetwerken met 97 procent toe. Dit, ten opzichte van 2020. Vooral internet en managed service providers waren veelvuldig doelwit. Deze bedrijven werden wekelijks gemiddeld 1190 keer aangevallen. Dit is een stijging van 330 procent ten opzichte van 2020.”

Zorgsector

De zorgsector lag met 669 aanvallen per week (een stijging van 216 procent) flink onder vuur. Dat geldt ook voor de retailsector met 666 aanvallen per week (een stijging van 251 procent). Dit geeft Madhar aan. “Uit ons securityrapport voor 2022 bleek verder dat e-mail een steeds populairdere vector is voor de verspreiding van malware. Het is goed voor 84 procent van de malwaredistributie. Grootschalige aanvallen op kritieke infrastructuur hebben niet alleen impact op het bedrijfsleven. Maar ook op het dagelijks leven. Ze vormen zelfs een bedreiging voor het fysieke gevoel van veiligheid.”

Vitaal belang

Madhar hoopt dat Data Privacy Day, of Data Protection Day zoals het in Europa bekend staat, een aanleiding is voor iedereen om hun datahygiëne en beveiligingsprotocollen te evalueren. En om ervoor te zorgen dat hun gegevens zo veilig mogelijk worden bewaard.” Madhar geeft aan dat het van vitaal belang is om de Data Privacy Day-security aanbevelingen toe te passen. “Maar dit is slechts de basis. Bedrijven kunnen het zich niet veroorloven om genoegen te nemen met het op één na beste als het gaat over beveiliging in een constant evoluerend dreigingslandschap.”

Gedrag van werknemers leidt tot risico’s

Ruben Dennenwaldt, Senior Product Marketing Manager EMEA bij Western Digital: “Western Digital publiceerde onlangs een rapport over de beveiligingsgewoonten van databeheerders en datagebruikers. Hieruit blijkt dat bijna een op de vier werknemers denkt dat ze de afgelopen 12 maanden zeer gevoelige data in gevaar hebben gebracht. Ook is 68 procent van de datamanagers van mening dat het gedrag van werknemers een grotere bedreiging vormt voor zeer gevoelige gegevens dan externe hackers.

Verhoogd beveiligingsrisico

Door de vele aandacht en nieuwsberichten rondom cyberbeveiliging blijven mensen en bedrijven vaak achter met de gevaarlijke misvatting dat ze niets kunnen doen om hun digitale privacy te beheren. In de huidige zakelijke omgeving is het door verhoogde beveiligingsrisico’s, gedrag van werknemers en het enorme volume aan data voor veel organisaties moeilijk om op de hoogte te blijven van beveiliging- en opslag-uitdagingen. Naarmate de technologie vordert, zoeken werknemers en werkgevers naar manieren om gevoelige gegevens veiliger te kunnen delen. En ze op te slaan. De combinatie van de juiste infrastructuur om gevoelige data op te slaan en te delen, en educatie van medewerkers over de bedreigingen waaraan ze hun organisatie mogelijk blootstellen, levert een grote bijdrage aan het verminderen van risico’s.”

Gerelateerde berichten...