Geoblocking speluitgevers zorgt voor miljoenen aan EU-boetes

game controllers

De Europese Commissie (EC) legt een aantal game- en softwarebedrijven miljoenenboetes op vanwege geoblocking. Het gaat om het bedrijf achter het Amerikaanse gameplatform Steam en nog vijf andere uitgevers van games. Het totaalbedrag is 7,8 miljoen euro.

Valve, de uitgever van Steam paste geoblocking toe waardoor klanten enkel op grond van hun locatie een game niet konden kopen. Dit is in strijd met de regels van de EU. Dit bedrijf kan daardoor een boete van 1,6 miljoen euro tegemoet zien. Ook ZeniMax moet dit bedrag op tafel leggen.

Het Franse Focus Home is een boete van 2,9 miljoen euro opgelegd.  Ook twee Japanse bedrijven krijgen een EU-boete. Dit zijn BANDAI NAMCO en Capcom. Zij krijgen respectievelijk 340.000 euro en 396.000 euro boete. Koch Media uit Oostenrijk ziet een boete van 977.000 euro tegemoet.

Herinnering

EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging stelt dat de boete meer is bedoeld als herinnering voor bedrijven om zich aan de regels te houden. “Het is volgens de Europese mededingingsregels verboden voor bedrijven om grensoverschrijdende verkopen in te beperken,” stelt ze in een reactie. “Deze bedrijven ontnemen de Europese consument de voordelen die de digitale interne markt biedt. Ze hebben zo ook geen mogelijkheid om de beste aanbiedingen in de Europese Unie te zoeken en aan te schaffen.”

Wel is het zo dat de bedrijven die aan het onderzoek hadden meegewerkt aan het EU-onderzoek intussen een lagere boete kregen. De boete voor Valve, die niet meewerkte, kreeg daardoor een grotere boete.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...