Glasvezel aanleggen in ongebruikte brandstofleidingen defensie

kpn

In onbruik geraakte brandstofleidingen van Defensie krijgen een nieuwe bestemming met glasvezel. Door de leidingen kunnen in rap tempo glasvezelverbindingen worden aangelegd. Vooral bedrijven in de buitengebieden zijn er blij mee.

Het hergebruik van DPO-leidingen is niet alleen duurzaam omdat bestaande resources worden benut. Het scheelt ook aan CO2-uitstoot van graafmachines en eventuele overlast door graafwerkzaamheden. Deze defensieleidingen doorkruisen heel Nederland.

Ook landelijke gebieden waar de infrastructuur niet zo fijnmazig is. De aanleg van verbindingen wordt dankzij deze leidingen economisch haalbaar.

 

550 kilometer

In Nederland ligt ongeveer 550 kilometer aan actief gebruikte pijpleidingen. Ze worden gebruikt voor vervoer van brandstof naar diverse luchtmachtbases en commerciële klanten.

Voor het proefproject werd de stikstof verwijderd die nodig was om corrosie in de ongebruikte brandstofleidingen tegen te gaan. De leidingen zijn groter dan de normale mantelbuizen voor glasvezel, waardoor de vezel door de leidingen geblazen kan worden.

Tijdens een proefproject in de Belgische grensstreek werd in vijftig minuten tijd een glasvezelverbinding van meer dan zes kilometer gerealiseerd op een heel nieuw tracé. Dat kost anders maanden. Er moet eerst worden gegraven om een kunststof mantelbuis aan te leggen. Daarna wordt de glasvezelkabel er onder hoge druk in ‘geblazen’.

 

Tuinders

Edwin de Raadt, directeur/aandeelhouder van een van de initiatiefnemers Fore Freedom: “In het verlengde van het proefproject met kabelaar Eurofiber kunnen we bijvoorbeeld campings en tuinders aansluiten die om snelle glasvezelverbindingen zitten te springen. Een verbinding aanleggen zou anders tonnen hebben gekost. Het is echt in alle opzichten een win-winsituatie.”

 

Gerelateerde berichten...