NFIA: Groei buitenlandse investeringen door digitale snelweg

bedrijven

300 buitenlandse investeringen van bedrijven als Tesla en easyJet hebben vorig jaar samen 1,87 miljard euro geïnvesteerd in Nederland. Opgeteld is dat in totaal 9.300 extra Nederlandse banen. De goede digitale infrastructuur is een belangrijke factor in de groei aan buitenlandse investeringen.

De investeringen zijn binnengehaald door de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) samen met verschillende regionale partners. Afgelopen jaar bundelden zij hun krachten onder de noemer Invest in Holland. De NFIA is, als agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, verantwoordelijk voor 7.779 banen.

Minister Kamp van Economische Zaken: ‘In 2015 zorgden buitenlandse bedrijven voor duizenden extra banen in Nederland. Dit bevestigt opnieuw dat we investeerders iets te bieden hebben. Nederlanders zijn hoogopgeleid, we hebben een uitstekende infrastructuur en onze digitale snelwegen behoren tot de wereldtop.

Deze investeringen zijn belangrijk. Ze versterken onze economie en helpen veel mensen aan werk. Daarom is het goed dat de NFIA zich samen met de regionale partners heeft versterkt en zich ook de komende jaren blijft inzetten voor nieuwe Nederlandse banen.’

De meeste banen ontstaan op nieuwe hoofdkantoren (2.500), productiefaciliteiten (1.200) en distributiecentra (1.190). Een voorbeeld van investeerders is bijvoorbeeld Tesla die in Nederland afgelopen jaar uitbreidde met een nieuwe assemblagefaciliteit voor  elektrische auto’s in Tilburg. Andere voorbeelden zijn ExxonMobil, die een grote gasolieraffinaderij gaat bouwen in Rotterdam. Het Indiase pharma- en biotechnologiebedrijf Cipla opende een laboratorium in Bilthoven. Het Britse easyJet opende een nieuwe vestiging op Schiphol.

Het Invest in Holland netwerk profileert Nederland in het buitenland als een aantrekkelijk land om te investeren of een vestiging te openen. Het helpt geïnteresseerde investeerders bij opzetten en uitbreiden van hun internationale activiteiten in Nederland. Het netwerk ging begin 2015 van start. In 2016 mikt het vooral op investeringen in de topsectoren als ICT, Chemie, Agrifood, High Tech Systems, Life Sciences & Health.

 

Gerelateerde berichten...