Groot onderzoek in haven Rotterdam naar cyberveiligheid

maersk

De cyberveiligheid van de Rotterdamse haven wordt vanaf volgende week uitgebreid tegen het licht gehouden. Dat laat het Havenbedrijf Rotterdam begin deze week weten in een bericht.

Het bedrijf wil starten met een soort nulmeting die volgende week gedaan wordt. Dan moet duidelijk worden hoe de situatie rond beveiliging in het hele havengebied is.

Het havenbedrijf werkt samen met FERM, SmartPort, de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam, de Haagse Hogeschool en de Avans Hogeschool.

Kwetsbaar

De praktijk heeft volgens het Havenbedrijf aangetoond dat bedrijven in de Rotterdamse haven kwetsbaar kunnen zijn voor digitale dreigingen.

De maatregel komt onder andere naar aanleiding van na een grote Petya-ransomware-aanval vorig jaar juni. Deze legde overslagbedrijf APM, dochter van Maersk, drie dagen plat. Het duurde daarna enkele weken voordat de productie weer optimaal draaide. Het bedrijf leed zeker 300 miljoen euro schade.

Hoe de gijzelsoftware vorig jaar bij APM kwam is niet helemaal helder. Volgens Maersk-dochter APM lagen destijds wereldwijd 50 containerterminals onder vuur. Behalve in Europa is dat ook gebeurd bij vestigingen elders in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika.

Afhankelijkheid groeit

Het Havenbedrijf ziet dan ook de toenemende afhankelijkheid van digitale systemen en technologieën in de sector. Er is daardoor grote  behoefte aan strategisch inzicht in cybersecurity. Cyberaanvallen belasten de wereldeconomie jaarlijks met zo’n $445 miljard.

Het onderzoek zal industrie-breed ingaan op zowel dreigingen als technische maatregelen. Verder wordt ook de technologische afhankelijkheden en organisatorische maatregelen bekeken. De meting moet ook uitwijzen hoe groot de behoefte is aan meer informatievoorziening rond cybersecurity

 

Gerelateerde berichten...