Hulde van staatssecretaris Keijzer voor Raspberry Pi competitie

Raspberry

Onder toeziend oog van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) is de finale van de eerste Raspberry Pi competitie in Nederland uitgemond in een spetterend innovatiefeestje. De competitie, House of Digital, was  voor vmbo-, havo- en mbo-scholen.

In de strijd om met een slimme, goedkope minicomputer een uitvinding te doen om het welzijn van mensen te verbeteren, zijn vier teams in de prijzen gevallen. In de Johan Cruijff Arena is de medicijncarrousel van de Bredero Mavo uit Amsterdam door de jury verkozen tot meest haalbare uitvinding.

 

Plant

De groeiende plant zonder menselijke bemoeienis van het team van het MBO College Amstelland ‘Dionaea’, kreeg de prijs voor meest creatieve uitvinding. Het team van MBO College Zuidoost uit Amsterdam heeft met de Pi-Care de meest impactvolle uitvinding ontwikkeld.

De aanmoedigingsprijs is in ontvangst genomen door het jongste deelnemende team van gemiddeld 12,5 jaar oud. “We hebben talenten zoals jullie nodig”, zei staatssecretaris Mona Keijzer. “De gouden handen die weten hoe je met technische of digitale oplossingen het leven beter, veiliger of gezonder maakt.”

 

Spanning

De spanning was afgelopen donderdag voelbaar in de Johan Cruijff Arena. Maar liefst 14 teams stonden in de eerste Nederlandse finale van de Raspberry Pi competitie. Een strijd waarin innovatie, maatschappelijke betrokkenheid en samenwerking tot geweldige uitvindingen hebben geleid.

Een competitie die september vorig jaar losbarstte. Teams van scholen werden uitgedaagd met de Raspberry Pi – een slimme, goedkope minicomputer – een uitvinding te doen om het welzijn van mensen te verbeteren. Gedurende de afgelopen maanden hebben de jongeren – vanaf 12 jaar oud – alles uit de kast gehaald om uiteindelijk tot de meest creatieve en maatschappelijk relevante uitvindingen te komen.

 

VK

Het is een strijd die PA Consulting al jarenlang succesvol in het Verenigd Koninkrijk organiseert en nu samen met House of Digital ook in Nederland heeft geïntroduceerd. Met trots stond Mark Griep, hoofd van PA Consulting Nederland, naar de resultaten van de teams te kijken. “Innoveren moet centraal staan bij de jonge generatie van studenten om ons land beter op de toekomst te kunnen voorbereiden. Vandaag ben ik onder de indruk geraakt. Ik zie uitvindingen waarin ik zo zou willen investeren. Gerealiseerd dankzij een klein en goedkoop computertje, dankzij sterke teamspirit en dankzij creatief denken.”

De ontdekking bij de leerlingen dat het bij innovatie niet alleen om techniek gaat, vond Mark Griep mooi om te zien en te horen. “Naast techniek gaat het namelijk ook om een multidisciplinaire aanpak (techniek, zorg, productontwerp) en samenwerking. Ik weet zeker dat dit anderen inspireert en hopelijk jullie zelf ook om verder te gaan met innovatie”, zei hij. “Gezien dit succes kunnen we niet wachten om de tweede editie van de Raspberry Pi competitie te starten in het schooljaar 2019/2020.”

 

Hulde

“Hulde voor deze scholencompetitie”, sprak staatssecretaris Mona Keijzer met lovende woorden. ”Er zullen banen en taken in de toekomst zijn die we nu nog niet kennen. Technische en digitale vaardigheden zullen onmisbaar worden. Daarom is het belangrijk dat jullie die vaardigheden al vroeg in je leven ontwikkelen. En de vraag naar technisch afgestudeerden stijgt. In de afgelopen paar jaar zijn er twintigduizend openstaande vacatures in de technieksector bijgekomen. Dat aantal blijft toenemen. Daarmee is dit hét vakgebied van de toekomst. Daarvoor hebben we talenten zoals jullie nodig. De gouden handen die weten hoe je met technische of digitale oplossingen het leven beter, veiliger of gezonder maakt.”

Na de woorden van de staatssecretaris was het aan de jury om de winnaars bekend te maken. De jury bestond uit Perry van der Weyden (Rijkswaterstaat), Peter Strikwerda (APG), Finbar Hage (Rabobank), Ger Baron (gemeente Amsterdam), Rian van Heur (AG Connect), Jaap van Zessen (Algemeen Dagblad), Ronald Wilcke (ROC Amsterdam Flevoland), Ton Paffen (House of Digital) en Willem van Asperen (PA Consulting). Zij beoordeelden de 14 uitvindingen op meest haalbaar, meest creatief en meest impactvol.

 

Haalbaar

Medicare van het team van Bredero Mavo uit Amsterdam is in deze categorie winnaar geworden met de ontwikkelde medicijncarrousel die ouderen helpt op tijd medicijnen in te nemen. “De uitvoering, presentatie en vormgeving zijn indrukwekkend. En deze uitvinding wacht een potentieel grote markt”, zei jurylid Ger Baron lovend.

De 14-jarige Kay Bekitener kon met z’n drie teamleden het geluk niet op. “We hebben hier keihard aan gewerkt. Waar het bij de medicijncarrousel om draait is dat verzorgenden ‘de pillendoos’ eens per week vullen. Door aan te geven op welke tijdstippen pillen genomen moeten worden, vallen deze in een bakje en wordt met een herhalend geluid aangegeven dat de medicijnen ingenomen moeten worden. Deze carrousel ontlast de verzorgenden en is een hulpmiddel om altijd op tijd medicijnen in te nemen.”

“Een complex idee met een uitstekende uitwerking.” Dat zei jurylid Peter Strikwerda over ‘Dionaea’, een uitvinding van het team van MBO College Amstelland uit Amstelveen. Daarbij draait het om een plant die vrijwel zonder menselijke bemoeienis groeit.

“Door visvoer in het aquarium te gooien, zorgen diverse processen en sensoren ervoor dat de plant daarbovenop goed blijft groeien. Daarmee helpen we mensen die niet in staat zijn om voor planten te zorgen, vanwege ziekte, ouderdom of afwezigheid, maar die wel groen in huis willen”. Zo motiveerde teamlid Ian Klein Langenhorst het idee achter deze plant with a plan.

 

Impact

“Als jury waren we direct overstag”, lichtte Finbar Hage de keuze toe om Pi-Care van het MBO College Zuidoost uit Amsterdam uit te roepen tot meest impactvolle uitvinding. “Als je bij zorginstellingen inventariseert welke uitdagingen er zijn en dan tot een uitvinding komt die zorgverleners ontlast en cliënten ondersteunt, verdient dat alle lof.”

Deze jurywoorden werden met trots door het team in ontvangst genomen. “Via de Pi-Bear, Pi-Watch en Pi-Hub krijgt de cliënt aan de hand van herkenbare icoontjes door welke dagbesteding op het programma staat.

Deze digitalisering vervangt de papieren agenda en is tegelijkertijd ook veel leuker”, zei teamlid Tigo Bakker. “In een eenvoudig systeem voor beheerders en cliënten wordt alles gesynchroniseerd. Ja, we zijn trots op het resultaat. Een supergaaf project waarin we elkaar hebben gestimuleerd, samengewerkt en veel hebben geleerd.”

Tot slot was er ook nog een aanmoedigingsprijs voor het jongste deelnemende team – gemiddelde leeftijd 12,5 jaar oud – van de Bredero Mavo uit Amsterdam. “We hopen jullie volgend jaar opnieuw te zien, omdat we nu al onder de indruk zijn van de uitvinding die jullie hebben gedaan”, aldus de jury.

Een uitvinding die dankzij diverse sensoren waarschuwt als de situatie in een – warme – auto kritiek wordt voor een achtergelaten kind of huisdier. “We willen deze uitvinding graag bij autofabrikanten promoten”, betoogde het jongst deelnemende team.

 

Gerelateerde berichten...