ICT achter nieuwe Omgevingswet oogst kritiek

apparaten ICAI lab AI for Software Engineering Lab

De invoering van de nieuwe Omgevingswet gaat weer langer duren vanwege de haperende ontwikkeling van de ICT-systemen erachter. Na jaren ontwikkelen is het systeem nog steeds niet in orde. Zaterdag uitten experts in de Volkskrant felle kritiek op de ontwikkeling ervan en pleiten voor afstel en opnieuw beginnen.

De nieuwe wet voor ruimtelijke ordening werd al goedgekeurd in zowel 2015 als 2016, door de Tweede en de Eerste Kamer. De nieuwe wet moet zorgen dat bouwprojecten makkelijker kunnen starten door eenvoudigere regels in te voeren. Dat lukt echter niet door het ICT-systemen dat niet af is.

Experts beklagen zicht in de Volkskrant over de veel te complexe techniek die erachter zit. Dit Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) functioneert op essentiële onderdelen nog steeds niet. En daardoor is het hele systeem dus ook niet inzetbaar.

Stelselwijziging

De nieuwe Omgevingswet is wel een grote stelselwijziging. Volgens premier Mark Rutte is het zelfs de grootste wetgevingsoperatie sinds de herziening van de Grondwet in 1848. De nieuwe wet moet de hele huidige wetgeving rond ruimtelijk ordening vervangen. Het gaat in totaal om 26 wetten, zestig algemene maatregelen van bestuur nog eens 75 aparte ministeriële regelingen.

De hoop is nu dat het systeem ofwel op 1 oktober dit jaar, ofwel 1 januari 2023 kan ingaan. De experts denken echter dat ook die data niet haalbaar zijn. Vanaf de start van het ontwerp waren er teveel teams apart van elkaar aan het werk, wat een lappendeken in plaats van een samenhangend systeem veroorzaakte. De groep deskundigen pleit voor afstellen en opnieuw beginnen. Of dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Accountants- en adviesorganisatie KPMG berekende in 2021 al dat invoering van de nieuwe Omgevingswet nu al tussen de 1,3 tot 1,9 miljard euro zou kosten. Het ministerie zegt nog steeds te hopen dat het systeem binnenkort kan gaan draaien.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...