ICT Benchmark: ICT-kosten ziekenhuizen blijven stijgen

ziekenhuis artsen lopen op afdeling

De ICT-kosten in ziekenhuizen stijgen voor het zesde jaar op rij. Dit blijkt uit de jaarlijkse ICT Benchmark Ziekenhuizen.

De ICT-kosten blijven ten opzichte van de omzet gelijk, namelijk 5,7%. Dit komt door een stijging van de omzet van ziekenhuizen. In de ICT-kosten per medewerker in fte is een stijging te zien van bijna 4% voor de kosten voor ICT.

ICT-kosten ziekenhuizen blijven stijgen

De afgelopen jaren stegen de ICT-kosten ten opzichte van de omzet in de jaarlijkse ICT Benchmark Ziekenhuizen. Van 4,2% in 2006 naar 5,7% in boekjaar 2019. Procentueel blijven de ICT-kosten ten opzichte van de omzet voor het boekjaar 2018 en 2019 gelijk door een stijging van de omzet van ziekenhuizen. In de ICT-kosten per medewerker in fte zit een stijging van bijna 4%.

Toenemende functionaliteit, online mogelijkheden voor patiënt, juiste zorg op juiste plek, informatie-uitwisseling in de keten, aansluiting op landelijke voorzieningen, integrale beeldvorming en business en artificial intelligence, zorgen voor hogere ICT-kosten. De groeiende afhankelijkheid van digitaal werken in combinatie met informatieveiligheidseisen zorgen voor meer complexiteit en vereisen hoger geschoold ICT-personeel. Dat komt ook doordat ziekenhuizen steeds meer het uitgangspunt van ‘digitaal tenzij’ omarmen”.

Ook is er een groeiende aandacht voor gegevensbeheer, analyse en inzicht. Ziekenhuizen investeren in softwareapplicaties voor managementinformatie, Business Intelligence tools en datamanagement. Daarnaast hebben de ziekenhuizen meer Business Intelligence personeel aangenomen.

Top 3 ICT-volwassenheidsprocessen

Deze volwassenheid geeft een beeld van de mate van volwassenheid in de verschillende beheerprocessen op de ICT-afdeling.

  • Beveiliging
  • Helpdesk
  • Compliance

Dit is het dertiende jaar jaar dat de kosten en prestaties van ICT binnen ziekenhuizen worden onderzocht. Belangrijk onderdeel is het verhaal achter de cijfers. In februari 2021 start de veertiende ronde van de ICT Benchmark Ziekenhuizen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X