ICT-competenties worden inzichtelijk dankzij Europese norm

ICT'er achter veel beeldschermen ICT-functie

De Europese normcommissie ‘e-Competences and ICT Professionalism’ (CEN) heeft de laatste versie van het e-Competence Framework (e-CF) omgebouwd tot een Europese norm. ICT-competenties worden zo door heel Europa het zelfde getoetst en gewaardeerd. De Europese Commissie heeft daarbij verschillende acties gestart om het tekort aan ICT-experts in de EU op te oplossen. Ook helpt het plan de kennis van bestaande experts actueel te houden. De Europese norm moet Europabreed helderheid bieden over de kennis en kunde van ICT’ers, zodat ze makkelijker aan het werk komen of hun baan kunnen houden of uitbreiden.

Het Nederlandse norminstituut NEN heeft de Europese norm inmiddels overgenomen als NEN-EN 16234-1 ‘e-Competence Framework (e-CF). Het instituut noemt het “Een gemeenschappelijk Europees framework voor ICT-professionals in alle sectoren van de industrie. Het e-CF is een neutraal hulpmiddel voor de ICT-sector en kan nu als Europees referentiepunt worden gebruikt.”

De NEN-normcommissie ‘ICT competenties’ volgt de ontwikkelingen bij CEN. Normcommissie¬leden bepalen het standpunt van NEN met betrekking tot het leveren van verbetervoorstellen op normteksten en door te stemmen op de ratificatie van normen. Lid van de normcommissie zijn Abio B.V., EXIN, ITSMF Nederland, IT-Staffing Nederland B.V. en Ngi-NGN.

Gerelateerde berichten...

X