ICT-drama SVB kost zeker 43 miljoen

Het mislukte ict-project van Capgemini bij de Sociale Verzekeringsbank SVB kostte zeker 43 miljoen euro. Dat meldt het tv-programma Zembla gisteren in een uitzending met de naam ‘spaghetticode’. Het CDA eist inmiddels een debat.

Het Multi Regelingen Systeem (MRS) werd door Capgemini ontwikkeld om de uitbetaling van onder meer kinderbijslag en AOW beter te stroomlijnen. Het nieuwe systeem moest een flinke besparing opleveren. Het grotendeels in India gebouwde programma heeft echter nooit gefunctioneerd.

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken trok na een vernietigend tussenrapport vorig jaar definitief de stekker uit het systeem. Toen was de investering van ruim 43 miljoen euro echter al betaald.

De onderzoeken van Zembla laten zien dat tijdens het ontwikkeltraject van de software grote risico’s werden genomen en er sprake was van belangenverstrengeling. Zo zou de SVB-manager die het project begeleidde betaald worden door Capgemini zelf. Kritische geluiden daarover werden de kop ingedrukt, stelt Zembla op basis van de documenten.

De SVB zegt in reactie op de uitzending dat ze de zaak door een onafhankelijk bureau laten onderzoeken. Hoe dat onderzoek er uit komt te zien is niet duidelijk.

 

Meer mislukkingen
Het debacle bij de SVB van de Franse softwaregigant Capgemini staat niet op zich. Zo mislukt in 2006 een project bij uitkeringsinstantie UWV. Daar kostte een niet werkend ICT-systeem 270 miljoen belastinggeld. Mislukte systemen van het zelfde bedrijf werden ook aan Defensie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst geleverd.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...