Ierse datatoezichthouder onderzoekt Facebook-herinneringsfunctie om te gaan stemmen

De Ierse datatoezichthouder Data Protection Commission gaat onderzoek doen naar de Facebook-herinneringsfunctie om te gaan stemmen. Dat meldt Reuters. Gebruikers kunnen de functie tijdens verkiezingstijd aanzetten.

Totdat het onderzoek is afgerond kan de functie niet gebruikt worden in de Europese Unie. Het gaat vooral om de data die de techreus kan verzamelen met de functie.

 

Waakhond

De functie bestaat eigenlijk al sinds 2014. De Ierse privacywaakhond stelt dat er zorgen zijn rond het verzamelen van data door het bedrijf. Totdat die zijn weggenomen mat het middel niet worden ingezet.

Wat er precies aan de hand is en om welke informatie het gaat, maakt de datatoezichthouder tot nu toe niet bekend. Naar verluidt zou het gaan om transparante voorlichting over verzamelen van data aan de gebruikers. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk hoe de persoonlijke informatie die wordt verzamelt verwerkt wordt. Dat zou dus ook een van de punten zijn die Facebook zou moeten aanpassen.

 

Vragen

De Data Protection Commission heeft vragen ingediend die het sociale netwerk moet eerst naar tevredenheid moet beantwoorden. Daarna pas, en als de antwoorden naar tevredenheid zijn, mag de functie misschien actief worden.

Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op de maatregelen. Wel stelt het netwerk dat ze alleen alleen informatie als leeftijd en locatie gebruiken om te kunnen bepalen wie de stemherinnering te zien krijgt en wie niet.

De zaak is des te belangrijker omdat eerder dit jaar al bleek dat veel overheden elders in de wereld steeds meer en vaker gebruikersgegevens opvragen bij het sociale netwerk. Dat bleek uit het eigen transparantierapport van het bedrijf dat elk half jaar verschijnt. De cijfers staan echter wel haaks op de Nederlandse overheid, die juist minder data opvroeg.

Gerelateerde berichten...

X