In Hoeksche Waard ontvangen Oekraïense vluchtelingen huisartsenzorg online

vluchtelingen Oekraïne

In navolging van Tilburg worden ook in de gemeente Hoeksche Waard digitale consults aangeboden aan Oekraïense vluchtelingen. Vanaf 10 augustus kunnen de vluchtelingen op de opvanglocatie in Piershil voor hun zorgvragen gebruikmaken van een app. Via deze app ontvangen vluchtelingen gezondheidsadvies in hun eigen taal.

Medisch team

Door de automatische vertaalfunctie binnen de app kunnen zowel de patiënt als de zorgverlener in de eigen taal met elkaar communiceren. Het medisch team van Medicinfo, de ontwikkelaar van de applicatie, geeft medisch advies via chat. Dit team bestaat bestaat uit verpleegkundigen en huisartsen. Door deze digitale oplossing te gebruiken krijgen vluchtelingen de zorg die ze nodig hebben. Dit, zonder de lokale huisartsen extra te belasten.

Net als veel andere gemeenten biedt de gemeente Hoeksche Waard onderdak aan mensen die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht. Op de opvanglocatie in Piershil gaat het om zo’n 130 mensen die er tijdelijk verblijven. Omdat ook zij behoefte hebben aan huisartsenzorg heeft de gemeente met de GHOR (onderdeel van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid) en de zorggroep, besloten om een zorg-app aan te bieden. Op deze manier kan zorg snel en in de eigen taal geboden worden.

Druk op huisartsenzorg verminderen

Elke zorgvraag wordt persoonlijk beantwoord door bovengenoemd medisch team. Door de toevoeging van automatische vertaling kan zowel de patiënt als de zorgverlener in de eigen taal communiceren in de app. Tamara Schiedon, accounthouder huisartsen voor de GHOR ZHZ is er blij mee. “Met de inzet van deze app kunnen we echt de druk op de huisartsenzorg verminderen. We hopen daarom dat de opgevangen vluchtelingen in Piershil de app volop gaan gebruiken.”

Bij een succesvolle inzet van de app is het de bedoeling om deze digitale huisartsenzorg ook op andere opvanglocaties in Zuid-Holland Zuid aan te bieden.

Gerelateerde berichten...