Indiase immigranten werken in ons land vooral in de IT-sector

India poort in Delhi

Het aantal Indiase immigranten is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Zij komen met name naar Nederland om er te werken en zijn over het algemeen hoogopgeleid. Veel van hen werken in de ICT. Dat blijkt uit een CBS-onderzoek.

Het aantal Indiase immigranten is in de periode 2012–2017 meer dan verdubbeld, zegt CBS-onderzoeker Martine de Mooij. In 2012 kwamen 3 955 Indiase immigranten naar Nederland. Vijf jaar later waren dat er 8 630. ‘Hiermee zijn zij de grootste groep van buiten de Europese Unie, na immigranten uit Syrië. “Maar er was nog weinig over deze groep bekend. Wie zijn het precies? En waarom komen ze naar Nederland? Anna van der Meij, die bij ons stage kwam lopen, heeft het onderzoek opgepakt en ik heb dat begeleid.”

Kennisimmigranten

Voor het onderzoek combineerde Van der Meij geanonimiseerde gegevens uit bestanden van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) met gegevens van het CBS. De uitkomsten zijn in juli 2019 gepubliceerd.

Van der Meij: “Het meest opvallend is dat Indiase immigranten met name bestaan uit mannelijke kennismigranten. Kennismigranten komen hier om te werken in relatief hoogbetaalde banen, vaak in de IT- en informatiedienstverlening. In deze sector houden ze zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen, produceren en uitgeven van software, maar ook met advisering op het gebied van informatietechnologie.

 

Gerelateerde berichten...

X