Innovatieve bedrijven krijgen 1,2 miljard uit WBSO-regeling

pad staat voor gebaande paden en innovatie

Ruim 20.000, voornamelijk MKB-bedrijven kregen afgelopen jaar 1,2 miljard euro uit de WBSO-regeling. Dit blijkt uit de jaarrapportage 2019 die staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) eind vorige week publiceerde.

Deze Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk ondernemers helpt startende innovatieve bedrijven om sneller meer onderzoek te doen. Zo kunnen ze ideeën sneller ontwikkelen tot succesvolle producten en diensten.

 

Arbeidsplaatsen

Via de WBSO-regeling kunnen bedrijven een deel van de loonkosten en andere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling verlagen. In 2019 kende de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de WBSO namens het ministerie van EZK uitvoert, ruim 120.000 R&D-projecten toe.

De regeling ondersteunde daarmee zo’n 85.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen. Het overgrote deel (96%) van de projecten bestaat uit ontwikkelingstrajecten voor een nieuw product, productieproces of software. De overige projecten betreffen technisch-wetenschappelijk onderzoek.

Zo werkt GTX medical met behulp van de WBSO-regeling en het Innovatiekrediet aan een implantaat die het mogelijk maakt om na een dwarslaesie weer te kunnen lopen. Aangestuurd door een soort pacemaker reactiveert het implantaat de loopzenuwen. De resultaten van de eerste klinische onderzoeken zijn spectaculair. Door het implantaat en de maandenlange training kregen deze dwarslaesiepatiënten de controle over hun loopspieren terug en konden ze zich weer voortbewegen met behulp van krukken en looprekken.

 

Wat is het

Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van de loonkosten en andere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling verlagen. In 2017 kende de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de WBSO namens het ministerie van EZK uitvoert, in totaal 135.900 projecten toe.

Dit staat gelijk aan circa 83.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen in de Research & Development. Verreweg het grootste deel (96%) betrof een ontwikkelingstraject voor een nieuw product, productieproces of programmatuur. In 4% van de projecten ging het om een technisch-wetenschappelijk onderzoek.

Gerelateerde berichten...

X