Intel steekt $50 miljoen in supercomputer TU Delft en TNO

Leo Kouwenhoven en de kwantumcomputer

Het onderzoeksinstituut van TU Delft en TNO QuTech, krijgt van Intel 50 miljoen dollar voor de ontwikkeling van een supercomputer. De onderzoekers krijgen ook technische ondersteuning. Dat maakte Intel gisteren bekend. De samenwerking gaat in elk geval 10 jaar duren.

De definitieve beslissing is niet helemaal toevallig. Eerder leverde Intel een 300mm wafer aan QuTech, die uit silicium en germanium bestaat. De bedoeling is dat QuTech hiermee zogenaamde qubits,  de bouwstenen van de kwantumcomputer, maakt.

De supercomputer moet zeer complexe rekenproblemen, die nu vrijwel onoverkomelijk zijn, oplossen. Het gaat bijvoorbeeld om grootschalige financiële analyses en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

“De komende vijf tot tien jaar zal verdere vooruitgang op het gebied van quantumcomputing afhangen van de combinatie van hoogwaardige wetenschap en hoogwaardige techniek”, zegt hoofdwetenschapper Lieven Vandersypen van QuTech. “Om complexe circuits met grote aantallen quantum bits te kunnen bouwen, is de knowhow van de chipindustrie essentieel.”
Hoe werkt een superscomputer?

Quantumcomputers maken gebruik van quantum bits (qubits). Digitale (‘gewone’) computers zijn gebaseerd op transistors die vereisen dat data wordt gecodeerd in binary digits (bits: 0 of 1). Een bijzondere eigenschap van qubits is juist dat ze niet alleen 0 of 1 kunnen zijn, maar ook allebei tegelijk. Daardoor is de supercomputer in staat een zeer groot aantal berekeningen simultaan uit te voeren en zo bepaalde rekenproblemen die op dit moment vrijwel onoverkomelijk zijn, razendsnel op te lossen. De roep om een dergelijke computer is inmiddels groot.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...