Internetextensies voor steden, regio’s en bedrijven dichterbij

http://www met muisaanwijzer Internetextensies

Er komt een nieuwe mogelijkheid voor het aanvragen van een eigen internetextensie, of domeinnaamextensie. Deze komen naast bestaande extensies als .nl, .com en .amsterdam. Hiermee kunnen steden, regio’s en bedrijven wereldwijd hun eigen naam als online herkenningspunt registreren.

Dat maakt websites als https://toerisme.twente, https://haven.rotterdam en https://vliegen.klm mogelijk. Nieuwe domeinnamen en dus nieuwe online kansen. Om Nederlandse partijen hierbij te ondersteunen, is Dotlocal een samenwerking aangegaan met SIDN, beheerder van het .nl-domein. Samen willen de bedrijven nieuwe Nederlandse internetextensies online brengen.

Meer dan 10 jaar wachten

Wie afgelopen jaren een nieuwe internetextensie wilde aanvragen, moest geduld hebben. De laatste mogelijkheid om een stad of regio in te schrijven bij ICANN, de partij die gaat over de uitgifte van nieuwe extensies, sloot in 2012. Daarna werden de meer dan duizend extensies geleidelijk online gebracht.

Sommige gingen heel snel, bij andere duurde het proces veel langer of kwam het zelfs nooit tot een livegang. Zo was er bijvoorbeeld veel te doen om het .amazon-domein tussen het gelijknamige e-commercebedrijf en enkele Zuid-Amerikaanse landen. Dit leidde weer tot veel discussie over de juiste procedure voor toekomstige aanvragen.

Dit voorjaar deed ICANN de aankondiging dat er voor 1 augustus 2023 een plan met concrete data voor de nieuwe aanvraagperiode moet liggen. Omdat het om een beperkte periode gaat, moeten geïnteresseerde partijen ruim van tevoren starten met voorbereidingen voor de aanvraag.

Marktonderzoek doen, juridische haken en ogen onderzoeken en administratieve zaken uitwerken vergen tijd. Bij aanvragen voor een stad of regio geldt bovendien de eis dat de bevoegde overheid akkoord gaat. Voor bijvoorbeeld .twente zou dat de provincie Overijssel zijn. Er komt dus ook politieke besluitvorming bij kijken. Dergelijke processen hebben vaak een lange doorlooptijd.

Ruime ervaring

Dotlocal en SIDN hebben ruime ervaring met het aanvragen en beheren van domeinnaamextensies voor steden en regio’s (o.a. .amsterdam en .frl). Bij het aanvraagproces van een nieuwe extensie komt vooral veel regelwerk en marktonderzoek kijken. Als een eigen internetextensie eenmaal een feit is, is het van belang dat deze stabiel draait: domeinen moeten bereikbaar blijven en alle wijzigingen moeten zonder vertraging kunnen worden doorgevoerd. Dotlocal en SIDN hebben in beide opzichten hun sporen verdiend.

Dotlocal is een ondernemende organisatie die het eenvoudig maakt voor gemeenten en bedrijven om hun eigen lokale domeinextensie online te brengen. De focus van Dotlocal ligt hierbij op de “front-end services” zoals de organisatie en marktbewerking van een nieuwe domeinextensie. Eerder deed het bedrijf dit al succesvol met .frl en .amsterdam.

SIDN is verantwoordelijk voor de 6,3 miljoen geregistreerde .nl-domeinnamen en zorgt er daarmee voor dat een van de grootste internetextensies ter wereld tegelijkertijd een van de veiligste is. Bovendien faciliteert SIDN de zogenoemde “back-end services” voor .amsterdam en is het bedrijf nauw betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe internetextensies. Als mooie bijkomstigheid zullen aanvragen sneller verlopen door de keuze voor een bestaand en bewezen platform.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...