Internetverkopen detailhandel stijgen minder sterk

Webwinkelen Europese webwinkels

De internetverkopen in de detailhandel stegen minder hard dan in voorgaande kwartalen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de detailhandel.

Detailhandelaren verwachten ook dat de omzet van de internetverkopen in het derde kwartaal van 2021 zelfs zal gaan afnemen. Omgekeerd verwacht men dat de hele omzet ten opzichte van een jaar eerder in het tweede kwartaal van 2021 de op één na grootste sinds het begin van de meetmethode in 2005 was.

De omzet van de detailhandel was in het tweede kwartaal van 2021 ruim 8 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De non-foodsector zette bijna 12 procent meer om, terwijl de omzet van de foodsector beperkt toenam.

Internetverkopen

In het tweede kwartaal van 2021 stegen de internetverkopen van de detailhandel met meer dan 17 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In de eerste drie maanden van 2021 haalde de sector nog een recordgroei van bijna 85 procent ten opzichte van een jaar eerder. De internetverkopen namen sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 sterk toe. Na een volledig coronajaar was de groei in het tweede kwartaal van 2021 weer vergelijkbaar met de jaren voor de coronacrisis.

De internetverkopen vallen uiteen in pure webwinkels en multichannelers, die zowel online als via winkels verkopen. Bij deze laatste groep detailhandelaren was de internetomzet in het tweede kwartaal van 2021 18 procent hoger dan een jaar eerder. Voor pure webwinkels was de toename ongeveer 16 procent.

Detailhandelaren verwachten lagere omzet in derde kwartaal

Begin juli verwachtte 6,3 procent meer detailhandelaren dat de omzet in het derde kwartaal van 2021 zal afnemen, dan dat deze zal toenemen. Een kwartaal eerder hadden de positief gestemde detailhandelaren hier nog de overhand. De verwachtingen van ondernemers over de personeelssterkte waren binnen de detailhandel per saldo juist optimistischer dan voorgaand kwartaal.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X