Interpol rolt crimineel online handelsnetwerk in medicijnen en drugs op

Interpol heeft wereldwijd voor zeker 14 miljoen dollar aan illegale drugs en farmaceutica in beslag genomen. Ze waren afkomstig van online handel. Dit gebeurde afgelopen week tijdens een grote wereldwijde actie. Ook in Nederland werden arrestaties verricht.

Via deze operatie werd vorige week een 45-jarige man uit Den Haag door de politie gearresteerd. Hij wordt verdacht illegale handel in geneesmiddelen. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd werkte hieraan mee. Volgens hen had de man flinke hoeveelheden anabolen, amfetaminen en opiaten in huis. Genoeg om ermee te kunnen handelen.

 

Douane

Ook de Nederlandse douane was betrokken bij de actie. De dienst scande duizenden pakketten en opende er 733. In 122 pakjes zaten illegale geneesmiddelen. Dit waren voornamelijk erectiepillen, afslankmiddelen, anabolen en opiaten.

Wereldwijd ging het om controle van zeker een miljoen pakketten. Daarbij zat ook medische apparatuur. Het ging onder andere om hoorapparaten, naalden en chirurgische instrumenten. Het totaal aantal in beslag genomen instrumenten lag op ruim 110.000.

 

Pangea

De vangsten en arrestaties vonden plaats tijdens de elfde editie van Operatie Pangea. In samenwerking met 116 landen werden 859 verdachten over de hele wereld gearresteerd. Het ging om online drugshandel en illegale online verkoop van ongemerkte en andere medicijnen. Dit leidde tot de inbeslagname van 500 ton drugs. De vangsten hadden een waarde van 14 miljoen dollar (12,2 miljoen euro).

De vangsten van de drugs en medicijnen kwamen vooral van online diensten die werden gerund door criminele netwerken. Daarbij haalde de internationale politiedienst zeker 3.671 links offline. Die waren te vinden op zowel sociale media als bestaande webwinkels. Een aanzienlijk aantal stond ook op het dark web. Ook daar was Interpol in staat veel sites en links offline te halen.

 

Gerelateerde berichten...

X