Japanse beurswaakhond wil recordboete Toshiba

Afgelopen zomer werd Toshiba al stevig op de vingers getikt nadat bleek dat er een bedrag van ruim 1,5 miljard euro te veel aan winst werd gemeld. Na de bekendmaking stapte de toenmalige directeur al op. Het bedrijf eist inmiddels een fikse schadevergoeding van 5 verantwoordelijke topmensen. Naast directeur Hisao Tanaka en 2 andere oud-bestuursvoorzitters zijn dat 2 financieel directeuren van het bedrijf. Ook aandeelhouders eisen inmiddels een schadevergoeding.

De onderneming verloor sinds het schandaal bekend werd ongeveer een derde van haar beurswaarde. Alleen dankzij verkoop van bezittingen kon het concern in het derde kwartaal van dit jaar nog een nettowinst van 49,6 miljard yen in de boeken schrijven. Operationeel gezien leed Toshiba toen een 79,5 miljard yen (circa 600 miljoen euro) verlies.

Inmiddels duiken in Japan geruchten op dat Toshiba, Fujitsu en Vaio een fusie van hun pc-takken overwegen. Het pc-bedrijf dat op deze manier zou ontstaan moet in april 2016 van start gaan. Vaio ontkent de geruchten. Toshiba en Fujitsu niet. Fujitsu meldde eerder al zijn pc-tak begin 2016 te willen afstoten.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...