Justitie meldde in 5 jaar 455 datalekken bij AP

lekkende kraan datalekken beveiligingslekken

Het Ministerie van Justitie meldde tussen 2016 en 2020 zeker 455 datalekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).  Het ministerie schrijft dat in een verslag aan de Tweede Kamer.

Door de jaren heen neemt het aantal meldingen wel toe, blijkt uit het schrijven. In 2016 meldde Justitie 36 datalekken. Vorig jaar liep dat al op tot 139. Die kwamen zowel van het ministerie zelf als van overheidsdiensten Justis, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Overzicht aantal datalekken bij het ministerie van Justitie en bijbehorende instellingen:

2016: 36
2017: 41
2018: 96
2019: 143
2020: 139

Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie gaat het meestal om “fouten van medewerkers in individuele zaken”. Het gaat dan bijvoorbeeld om fysieke post of mail met verkeerde adresseren of documenten die niet goed geanonimiseerd waren.

Het verslag kwam tot stand omdat bedrijven en organisatie verplicht zijn datalekken te melden aan de AP. Verder wilde de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid precies weten hoeveel datalekken er bij Justitie de afgelopen jaren waren en of dat een bepaalde rode draad in te ontdekken viel.

Grapperhaus meldt naast de cijfers ook dat Justitie sinds begin vorig jaar het project Weerbaar JenV onder medewerkers is gestart. Dat is een verplichte cursus voor alle medewerkers over veilige omgang met (digitale) informatie.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...