Kabinet: extra geld voor bestrijding van cybercrime tegen overheid

politieauto Qakbot Edenaar

Het kabinet trekt komend jaar 5 miljoen euro extra uit voor de bestrijding van cybercrime tegen de overheid zelf. Dat moet binnen een paar jaar opgelopen zijn tot 14 miljoen euro per jaar. Ook de politie en OM kunnen op extra geld rekenen. De plannen staan beschreven in de nieuwste Rijksbegroting.

De extra uitgaven zijn volgens het Kabinet dringend nodig omdat er vorig jaar zoveel digitale aanvallen op overheidsinstellingen voorkwamen dat de nationale veiligheid in gevaar had kunnen komen. De extra miljoenen maken deel uit van een groter investeringspakket voor ‘maatschappelijke prioriteiten en het oplossen van knelpunten’.

 

Politie

Daar bovenop krijgen politie en OM extra geld voor het op orde brengen van de ICT in hun organisaties. Minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff stoppen in 2017 in totaal 221 miljoen euro extra in de politie. Het OM krijgt er 13 miljoen euro bij en de rechtspraak 35 miljoen. Dit geld is naast de bestrijding van cybercrime en versterking van de security ook bedoeld voor de aanpak van terrorisme.

Hoeveel geld precies naar welk onderdeel gaat is nog niet helemaal duidelijk. Wel is het de bedoeling dat een groot deel terecht komt bij de Nationale Politie. Zij kunnen daarmee zowel de organisatie als de haperende ICT op orde brengen. Vanaf 2021 krijgt de organisatie er jaarlijks 180 miljoen bij.

Er komt ook extra geld voor de wijkagenten. In 2017 gaat het in elk geval om 10 miljoen. Met dit geld moet de positie van de wijkagent versterkt worden met een betere uitrusting en slimme ICT-faciliteiten. Agenten worden ook bijgeschoold in ontwikkelingen als internationalisering, big data en digitalisering. De politie wil daarom al in 2017 meer hoogopgeleide specialisten aantrekken.

 

Digitaal procederen

In 2017 start het OM met digitaal procederen. Het kabinet investeert in 2017 in elk geval 13 miljoen euro in het OM, oplopend tot 19 miljoen euro in 2019 en jaren erna. Omdat misdaad steeds meer verschuift van offline naar online is volgend jaar 5 miljoen euro en vanaf 2018 structureel 14 miljoen euro beschikbaar voor zowel cybersecurity als de bestrijding van cybercrime.

De capaciteit van het Nationaal Detectie Centrum wordt ook uitgebreid. Verder komen er extra investeringen in het Team High Tech Crime van de politie omdat het aantal onderzoeken sterk toeneemt. Tot 2018 loopt het op naar 360 onderzoeken. Dat zijn er nu 156. Daarbij zijn 50 zaken complex.

Het Kabinet werkt ook verder aan een grote modernisering van de zedenwetgeving, die naar verwachting dit najaar klaar is. Doel is meer bescherming te bieden tegen nieuwe digitale vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

 

Gerelateerde berichten...