Kabinet: Politie mag hacken en beveiligingslekken geheim houden

DTC

De politie mag hacken als het aan het kabinet ligt. Sterker nog: ze mogen gevonden zero days-lekken, beveiligingslekken die nog niet bekend zijn niet alleen gebruiken maar als dat nodig is voor onderzoek ook langer open houden. Deze lekken mogen vervolgens ook een tijd geheim blijven. Dit stellen Haagse bronnen althans tegen dagblad de Telegraaf. Het gaat met name om het inbreken in computers van criminelen.

Het standpunt zou worden verwerkt in de jongste versie van de Wet computercriminaliteit. Delen van de wet zijn al wel helder maar tot nu toe was ruimte van handelen voor de politie niet duidelijk. Er was eerder wel sprake van de bevoegdheid van de Nationale Politie om zulke lekken te gebruiken. Plaatsvervangend hoofd Inge Philips stelde toen dat de gebruikte lekken meteen gemeld zouden worden bij het Nationaal Cyber Security Centrum. Hierdoor kunnen ze door de fabrikant snel worden gepatcht.

De bronnen van de van de Telegraaf stellen nu dus dat dit niet het geval zal zijn. Wachten met het dichten van lekken zou het werk van de politie makkelijker maken. Zo’n dergelijk gat is dan vaker bruikbaar.

 

Voorwaarden

Op het eerder uitgebrachte plan kwam al veel kritiek. Een lek dat blijft bestaan zorgt immers voor een hoop onveiligheid. De politie is zeker niet de enige die lekken wil opsporen en uitbuiten. De critici werden toen, naar nu blijkt onterecht, gerustgesteld.

Saillant details is verder ook dat bedrijven die een lek in hun eigen software vinden, verplicht zijn dit meteen te melden aan het Nationaal Security Centrum. De PvdA vindt dan ook dat het kabinet zich niet houdt aan de eigen meldplicht.

De politie mag hacken, maar alleen onder strenge voorwaarden, stelt staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie intussen. Zo moet er iedere keer apart toestemming komen van een rechter-commissaris. In het geval van een opengehouden zero days-gat zou een gespecialiseerde toezichthouder in de gaten moeten houden of openhouden wel of niet kan. Wellicht kan de Inspectie Veiligheid en Justitie deze taak vervullen.

 

Gerelateerde berichten...