Kamer stemt in met voordracht voormalig Fox-IT-directeur in toetsingscommissie aftapwet

De toetsingscommissie voor de zogenoemde aftapwet mag worden versterkt met voormalig Fox-IT-directeur Ronald Prins. De Tweede Kamer stemde dinsdag met een grote meerderheid in met de voordracht van Prins. De ex- directeur is sinds 1 januari vertrokken bij de IT-beveiliger. Hij is uitgesproken voorstander van de wet.

De benoeming van Prins verliep snel. Pas afgelopen donderdag droeg het ministerie van Binnenlandse Zaken hem aan in een Kamerbrief.

 

TIB

De ex-directeur van Fox-IT en voormalig AIVD-er gaat aan de slag in de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). Deze commissie is in het leven geroepen om controle uit te oefenen op de manier waarop de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) wordt ingezet.

De toetsingscommissie is onderdeel van de WiV. Zij moeten een aantal bevoegdheden toetsen. Voordat een bevoegdheid mag worden gebruikt moet deze commissie toestemming geven.  Om te zorgen dat de toetsingscommissie een afgewogen advies geeft moet het bestaan uit twee (oud)rechters en een technisch expert. Die benoemingen verlopen sowieso problematisch.

 

Kritisch

Bits of Freedom reageerde meteen al kritisch op de voordracht. De Privacy-organisatie laakt vooral de snelheid, maar ook het gebrek aan debat over zowel Prins als de eerder benoemde kandidaten. Eerder nog kreeg de Tweede Kamer van Bits of Freedom de Big Brother-award.

Hoewel het parlement breed instemde met de wet is er daarbuiten veel kritiek en verzet. Privacy- en burgerrechtenorganisaties liepen voorop. Inmiddels hebben de Raad voor de Rechtspraak, de Autoriteit Persoonsgegevens en het College voor de Rechten van de Mens zich op kritische wijze uitgelaten tegen de wet.

Voornaamste bezwaar van de wet is vooral de mogelijkheid om heel veel internetverkeer ongericht te doorzoeken en te bewaren. Wel is het zo dat de minister en een speciaal daarvoor ingestelde commissie zo’n actie eerst moeten goedkeuren.

Op 21 maart 2018 kan de Nederlandse bevolking voor of tegen de wet stemmen. Het Kabinet is vervolgens niet verplicht om iets te doen met de uitkomst.

Gerelateerde berichten...