Kort nieuws buitenland: Amazon, Cisco en Ransomware in onderwijssector

buitenland

Elke vrijdag presenteert ICT/Magazine opvallende tech-berichten uit het buitenland.

Amazon in vizier Duitse kartelbewakers

De Duitse kartelautoriteit heeft besloten Amazon te beschouwen als een onderneming met een te dominante marktpositie. Het Bundeskartellamt zal de activiteiten van het techbedrijf intensief volgen, zo meldt de organisatie zelf. Concreet betekent dit besluit “dat we bij marktverstorende handelingen direct kunnen ingrijpen, en effectiever dan tot nu toe het geval was handelen,” zegt Kartellamtspräsident Andreas Mundt.

Vooral bij het aanbieden van verkoopservices aan derde partijen, die het platform van Amazon als marktplaats gebruiken, zou de Amerikaanse onderneming te dominant zijn. Amazon kan daarbij een dubbelrol als handelaar en aanbieder van het platform aannemen. Om op deze marktplaats succes te boeken zouden partijen die er gebruik van maken zich gedwongen voelen ook andere diensten van Amazon af te nemen.

Daarbij komt ook nog de macht die Amazon heeft over de data. De online handelaar beschikt over een zo omvangrijk arsenaal aan hoogwaardige data, dat het concern veel weet over het gedrag en de voorkeuren van de gebruikers. Zo kan het de eigen business verder uitbouwen en optimaliseren, ten koste van derde partijen die het platform gebruiken.

Onderwijs populair doelwit ransomware

Het Amerikaanse ZDnet schrijft over het feit dat ransomware steeds vaker onderwijsinstellingen treft. Cybercriminelen zien de educatiesector als een eenvoudig te treffen en aantrekkelijk target. Daarnaast beschikken deze instituten over een schat aan persoonlijke data die interessant zijn voor kwaadwillenden. In de meeste gevallen betalen de slachtoffers vrij snel het losgeld.

Digital whiteboard voor hybride teams

CRN.com publiceert over de nieuwe ‘whiteboarding-functie’ binnen Webex. Dit is het digitale samenwerkingsplatform van Cisco. “Nu medewerkers deels weer naar kantoor komen, valt op dat bepaalde werkvormen niet goed op de gewende manier zijn uit te voeren, als een deel van de collega’s vanuit huis inlogt,” zegt Lorrissa Horton, Vice-President Webex Strategy. Ze geeft als voorbeeld de functie van het whiteboard tijdens brainstormsessies. “Met ons nieuwe digitale whiteboard kun je verschillende devices inzetten, van smartphone tot desktop, en zowel in een app als in de browser. En dit ongeacht het aantal deelnemers.”

Gerelateerde berichten...