Kort nieuws buitenland: levertijden chips nemen af

buitenland

Elke vrijdag presenteert ICT/Magazine opvallende tech-berichten uit het buitenland.

Cyber Resilience Act onder kritiek

Met het concept van de Cyber Resilience Act formuleert de Europese Commissie voor het eerst bindende cyberbeveiligingseisen voor fabrikanten en leveranciers van, zoals dat heet, producten met digitale elementen in heel Europa. De voorgestelde verordening heeft betrekking op hardware en software die als eindproduct of als componenten op de markt worden gebracht. Fabrikanten zullen in de toekomst bij de productontwikkeling rekening moeten houden met digitale beveiliging (“Security by Design”), eventuele kwetsbaarheden die zich voordoen tijdens de levensduur van het product oplossen en passende beveiligingsupdates verstrekken.

Veel invloedrijke Duitse brancheverenigingen reageren kritisch, en dan vooral TÜV en de Vereniging van de Elektrische en Digitale Industrie. Dit meldt ZDnet. De partijen juichen in principe het concept van de Cyber Resilience Act (CRA) van de EU-Commissie toe, maar roepen op tot aanscherping. “De Act moet niet alleen eisen stellen, maar ook effectieve instrumenten creëren waarmee de naleving van deze eisen betrouwbaar kan worden gecontroleerd.” Anders zou de Cyber Resilience Act een tandeloze tijger blijven, luidt het in een verklaring. “Cyberbeveiliging moet eindelijk een integraal onderdeel worden van productbeveiliging, van netwerkspeelgoed en DSL-routers tot beveiligingsrelevante digitale toepassingen in kritieke infrastructuur.”

Wereldwijd tekort chips neemt af

De levertijden van chips zijn in augustus wat teruggelopen in vergelijking met juli 2022. Dat is een teken dat het wereldwijde tekort verder afneemt. Sommige typen halfgeleiders blijven echter moeilijk leverbaar, schrijft Bloomberg.

De doorlooptijd bedroeg in augustus gemiddeld 26,8 weken. Dat was ongeveer een dag korter dan in de voorgaande maand (26,9 weken). Veel reden tot juichen geeft dat dus nog niet. Wachttijden van tien tot veertien weken zijn namelijk normaal.

De kortere levertijden hangen samen met de afnemende vraag naar bepaalde hardware, zoals smartphones en pc’s.

Gerelateerde berichten...