KPN stopt toch met hosting via XS4ALL

XS4ALL

KPN gaat per 1 oktober stoppen met alle hosting via XS4All. Dat maakte het moederbedrijf niet expliciet bekend, maar via mails aan een aantal klanten met een hostingcontract. Het comité XS4ALL Moet Blijven noemt de actie ‘stiekem’.

Het besluit werd duidelijk toen meerdere klanten een e-mail kregen met de mededeling dat alle hosting bij XS4ALL per 1 oktober wordt opgeheven. Slechts een deel van de klanten die hosting via XS4ALL hebben ontvingen de brief. Intussen is het op de site van de KPN-dochter wel aangekondigd.

Klachten

Het actiecomité kreeg tal van reacties en klachten. Voornaamste was dat KPN ten tijde van het inlijven van Nederlands oudste internetprovider beloofde dat er niets zou veranderen, ook al was XS4All helemaal opgegaan in KPN.

Actiecomitéwoordvoerder Kirsten Verdel: “Het enige wat er uiteindelijk gebleven is tot nu toe is de naam. Verder wordt er momenteel gewoon gewerkt aan het overhevelen naar KPN van alles wat XS4ALL is en waar het voor stond. Dat hosting gewoon helemaal verdwijnt is echt een schok voor klanten. Je zou toch denken dat ze dat netjes laten draaien, of het verkopen aan een andere partij. Maar er wordt nu letterlijk aan klanten gecommuniceerd dat als ze niet zelf verhuizen voor 1 oktober, hun hostingdiensten automatisch worden stopgezet op 1 oktober en dat gegevens van de server worden gewist. Dat gaat nog veel drama’s opleveren natuurlijk met mensen die bijvoorbeeld ineens toch complete archieven kwijt zijn en het gaat tegen alle beloftes van KPN in.”

Freedom

Freedom internet, dat als alternatief ontstond voor het ingelijfde XS4ALL, heeft intussen zelf al een shared hostingaanbod. Dat wordt nu versneld, zodat XS4ALL-klanten die hun hosting willen houden vóór 1 oktober de overstap naar de nieuwe provider kunnen maken.

Actiecomité XS4ALL Moet Blijven startte begin 2019 uit onvrede rond de inlijving van het bedrijf bij KPN. Dat mondde in november dat jaar uit in de start van een crowdfundingsactie waar uiteindelijk Freedom Internet uit voortkwam. Vanwege onvrede over de hele zaak zitten veel oud-medewerkers van XS4ALL al vanaf het begin bij Freedom.

Grote zorg was de voortzetting van de werkwijze en standaarden van XS4ALL voor privacy en veiligheid. Bij de definitieve inlijving door KPN zouden volgens het comité de standaarden en werkwijzen van XS4ALL verdwijnen. Het comité ziet in de actie van KPN nu bewijs dat de vrees ook waar wordt.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X