KPN, TNO en gemeente Den Haag starten Nationaal Cybertestcentrum

KPN, TNO en de gemeente Den Haag gaan samen het Nationaal Cybertestcentrum ondersteunen. Ze gaan investeren in concrete toepassingen. Het is de bedoeling dat uiteindelijk meer partijen aansluiten.

Het testcentrum biedt een antwoord op allerlei vormen van cyberdreiging bij toenemende digitalisering. Ook Smart Cities en het Internet of Things (IoT) koen aan bod.

 

Digitale beveiliging is mondiaal issue

Iedereen en alles wordt dankzij het internet met elkaar verbonden. Dit biedt geweldige kansen voor zowel overheden, bedrijven en voor huishoudens. De digitale infrastructuren in steden worden ‘slim’ en spelen in op de behoeften. Slimme thermostaten, sluizen en stoplichten die op afstand of met sensoren worden bediend. Maar ook patiëntgegevens die real-time kunnen worden gedeeld. Helaas maakt deze digitaliseringsslag de maatschappij ook kwetsbaar voor cybercriminaliteit. De laatste tijd zien we hiervan mondiaal veel voorbeelden.

 

Nationaal Cybertestbed

De toenemende cyberdreiging stelt de samenleving voor grote maatschappelijke uitdagingen. In een aantal landen (Japan, US en Singapore) is daarom al ingezet op nationale security testcentra. Mede daarom heeft de gemeente Den Haag, met financiële ondersteuning van Metropoolregio Rotterdam Den Haag, aan het nationale veiligheidscluster The Hague Security Delta (HSD) gevraagd om samen met TNO nut en noodzaak voor een Nationaal Cybertestbed te verkennen. In gesprek met overheid, bedrijven en kennisinstellingen is een richting gekozen voor de ontwikkeling.

 

Rapport

De Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven nam, mede namens de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, dinsdag het rapport met de resultaten over het nut en de noodzaak van een Nationaal Cybertestbed in ontvangst. “De veiligheid van digitaal verkeer moeten we zeker stellen. Voor burgers, bedrijven en overheden zijn er grote belangen mee gemoeid. We zien mogelijkheden om een Nationaal Cyber Testcentrum te ontwikkelen als bedrijven, overheden en kennisinstellingen samenwerken. De eerste stap in die samenwerking is nu gezet.”

De drie partijen KPN, TNO en gemeente Den Haag onderschrijven samen met het nationale veiligheidscluster HSD het belang van een Nationaal Cybertestbed. Ze hebben toegezegd dat ze samen verder kijken naar concrete toepassingen en projecten op de korte termijn.

KPN ziet in het Nationaal Cybertestbed een duidelijke meerwaarde voor het verhogen van de digitale veiligheid van ‘Internet of Things’. Dat beaamt ook Joost Farwerck, lid van de Raad van bestuur van KPN. “Wij zullen ons landelijk dekkende LoRA Internet of Things netwerk koppelen aan het Nationaal Cybertestbed. Daarmee gaan we slimme oplossingen testen en ontsluiten.”

 

Gerelateerde berichten...

X