Krappe arbeidsmarkt zorgt niet voor groei automatisering

Handdruk van mens en robot amazon robotisering automatisering

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt niet voor echte groei van automatisering bij grote bedrijven. Dat zegt het world Economic Forum het jaarlijkse rapport The Future of Jobs Report.

In het onderzoek rond de samenstelling van het rapport blijkt dat grote bedrijven slechts 34 procent van de taken geautomatiseerd plaatsvindt. Ten opzichte van twee jaar eerder is dat een groei van 1 procentpunt. Wel is het zo dat het in de ene sector sneller gaat dan in de andere.

Grotere werkgelegenheid

Verder blijkt wel dat meer dan de helft van de voornamelijk grote bedrijven denkt dat technologische ontwikkeling en automatisering in de toekomst gaat zorgen voor een grotere werkgelegenheid. Maar eerst gaat het tijd en geld kosten vanwege onkosten in om- en bijscholing. Door de snelle ontwikkelingen is de inschatting dat het kennispeil van de huidige werknemers over vier jaar al niet meer genoeg is om bij te blijven. De meeste mensen hebben tegen die tijd dus extra training nodig.

Uit het rapport blijkt ook dat zeker drie kwart van de (grote)bedrijven projecten heeft lopen in bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie (AI). Maar buiten dat is robotisering niet erg populair. Het rapport stelt wel dat er voor dit soort ontwikkelingen steeds meer plaats is in het bedrijfsleven. Het WEF benadrukt wel dat deze ontwikkeling voor bedrijven uit armere landen anders ligt dan bedrijven in rijkere landen. Het effect van de klimaatcrisis en de naweeën van de coronapandemie komen daar nog bovenop.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...