Kwartaalwinst voor chipmachinefabrikant ASML

Rutte bezoekt chipmachinefabrikant ASML

De Veldhovense chipmachinefabrikant ASML had het afgelopen kwartaal een omzet van 5,8 miljard euro. Dat waren zowel chipmachines als upgrades voor de al bestaande machines. De winst kwam in het kwartaal daarvoor uit op 1,4 miljard euro. Dat schrijft het bedrijf in haar laatste overzicht van de kwartaalcijfers.

Ondanks de onzekere markt groeit de omzet van het bedrijf dus nog steeds gestaag. Het bedrijf zegt er wel bij dat ze wel iets merken van de hoge inflatie en alle gevolgen die dat met zich meebrengt. Maar ondanks de onzekere markt is er toch een flinke winst te melden.

Het bedrijf verwacht de komende maanden ook weinig tot geen last te zullen hebben van de nieuwe strengere exportregels van de VS. Die gaan vooral over de export van chiptechnologie naar China. Het bedrijf denkt dat dit ook geldt voor volgend jaar.

Eerder leek het bedrijf nog slachtoffer te worden van de Amerikaanse sancties tegen China. Een van de beperkingen is dat Amerikaanse werknemers van het bedrijf niet meer mogen samenwerken met Chinese klanten. De VS stelt ook dat ASML geen chipmachines aan China mag leveren.

Volgens CEO Peter Wennink gelden de beperkingen echter niet voor export vanuit Nederland. Daardoor zullen de effecten van de sancties beperkt zijn. Wennink meldde erbij dat de chipmachinefabrikantf komend jaar een winst verwacht van zeker twee miljard euro.

Lees ook:
  • Goede cijfers ASML maar wel last van chiptekort
  • Okey, je bent IT-er of wilt een IT-er worden. En dan?

 

Gerelateerde berichten...

X