Massaclaim tegen Oracle en Salesforce ‘niet-ontvankelijk’

privacy

De massaclaim die een Nederlandse claimstichting van privacy-experts, The Privacy Collective, indiende tegen de Amerikaanse techgiganten Salesforce en Oracle is door de rechter niet-ontvankelijk verklaard. De stichting moet opdraaien voor de proceskosten van, op dit moment, € 12.129,00.

Gepersonaliseerde advertenties

The Privacy Collective kondigde in augustus 2021 aan dat ze een massaclaim ging indienen tegen Oracle en Salesforce. De stichting was van mening dat de Amerikaanse technologiebedrijven de Europese privacywetgeving schonden door op grote schaal gegevens van websitebezoekers te verzamelen met speciaal ontwikkelde cookies. Volgens de stichting worden de miljoenen profielen gebruikt voor het aanbieden van gepersonaliseerde advertenties op internet.

Claim van elf miljard euro

De stichting had de vordering gebaseerd op de nieuwe Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (Wamca). The Privacy Collectie verwachtte destijds dat, “afhankelijk van het aantal gedupeerden dat zich meldt, het schadebedrag kan oplopen tot meer dan tien miljard euro.” Concreet eiste de stichting The Privacy Collective een schadevergoeding van elf miljard euro.

75.000 likes

Om hun steun te betuigen en aan te geven dat ze achter deze massaclaim staan, konden gebruikers op de website van The Privacy Collective op een duimpje drukken. Op deze manier verzamelde de stichting meer dan 75.000 likes. Hiermee dacht de stichting aan te tonen dat veel Nederlanders de rechtszaak tegen Oracle en Salesforce steunen.

Te vaag

De rechtbank vindt likes niet voldoende om vast te stellen of de stichting opkomt voor een substantieel deel van de benadeelden. De informatie over de procedure is daarvoor te vaag. Ook is niet vastgesteld of de personen die de procedure op deze manier steunen wel behoren tot de kring van benadeelden. Bovendien heeft de stichting geen contactgegevens geregistreerd.

Teleurstelling

De rechter biedt The Privacy Collective niet de mogelijkheid om de gebreken in de procedure te herstellen. De stichting laat op haar website weten teleurgesteld te zijn. Zij bestudeert de uitspraak en overweegt in hoger beroep te gaan.

Gerelateerde berichten...