McAfee en Symantec verliezen terrein bij werkplekbeveiliging

veel papier op bureau papieren archef Archiefwet bewaartermijn

McAfee en Symantec hebben ten opzichte van negen jaar geleden marktaandeel verloren in de werkplekbeveiliging. Eset, Kaspersky en Microsoft hebben juist terrein gewonnen. Dit blijkt uit een marktanalyse.

Ruim 7.000 beslissers van organisaties uit het commerciële en publieke domein deden mee. Database marketingspecialist Computer Profile ondervroeg meer dan vijftig medewerkers.

 

Antivirus

In de werkplekbescherming (End Point-/Antivirusoplossingen) is het marktaandeel, gemeten naar het aantal toepassingen, van McAfee met zo’n 10 procent geslonken. Het aandeel ging van  van 37 procent in 2009 naar 27 procent dit jaar. Desondanks is McAfee nog steeds marktleider als het gaat om werkplekbeveiliging.

Nummer twee Symantec heeft eveneens terrein prijsgegeven (van 22% in 2009 naar 19% in 2017. De nummers drie en vier, Trend Micro en Sophos hebben hun marktaandeel licht weten uit te breiden ten opzichte van acht jaar geleden.

Het zijn dan ook met name partijen daaronder, zoals Eset, Kaspersky en Microsoft die hebben weten te profiteren en die hun marktaandeel in de Nederlandse zakelijke markt zagen toenemen. Eset ging van 2,8 naar 6,9%, Kaspersky van 2,2 naar 5,7% en Microsoft van 0,7 naar 5,2%).

F-Secure, AVG en Norman complementeren de top 10 meest voorkomende endpoint-beveiligingsoplossingen. Zij hebben een  marktaandeel van respectievelijk 2,7, 1,2 en 1 procent.

 

Werkplekbeveiliging per branche

Voor de top vijf meest gebruikte endpoint-oplossingen is ingezoomd per branche. Sophos heeft een relatief sterke positie  bij overheidsorganisaties en zorginstellingen. Eset wordt relatief veel gebruikt in het onderwijs, de services-sector en de transportbranche. Trend Micro heeft een relatief sterke positie  in de zorgsector.

 

Security software

Ook het gebruik van securityoplossingen, anders dan werkplekbeveiliging is in kaart gebracht. Microsoft is hierin de absolute marktleider. Maar liefst 36,5 procent van de ondervraagde organisaties geeft aan één of meerdere Microsoft toepassingen te gebruiken.

Sophos en Trend Micro hebben de laatste jaren hun marktaandeel weten te vergroten. Dit is vooral ten koste gegaan van McAfee, Symantec en Check Point.

 

Firewalls

Ook het gebruik van security hardware is inzichtelijk gemaakt. Als het gaat om hardware firewalls en routers blijkt hier Cisco de onbedreigde koploper. Hoewel heel licht gedaald over de laatste vijf jaar betreft bijna tweederde van de netwerkapparatuur een Cisco-oplossing. HPE en Fortinet hebben een klein beetje marktaandeel gewonnen in dezelfde periode. Echter komt geen enkele van de vendoren uit de top 10 boven een marktaandeel van 9 procent.

Gerelateerde berichten...