Meer partners in UvA-onderzoek naar belastingstelsels

belastingdienst logo videobellen

Het UvA-onderzoek naar verbetering van belastingstelsels heeft meer partners. Dat zijn Ernst & Young, Microsoft, Netflix en de belastingdienst van Buenos Aires.

Het Amsterdam Centre for Tax Law van de UvA is bezig met het onderzoeksproject ‘Designing the tax system for a Cashless, Platform-based and Technology-driven society’ (CPT-project). De bedoeling is dat  belastingstelsels eerlijker, efficiënter en moeilijker te omzeilen zijn.

Telkens als zich grote economische of maatschappelijke veranderingen voordoen, moeten belastingstelsels volgen. De samenleving zit vanwege de coronacrisis in een overgangsproces naar een nieuw economisch model. Het  CPT-project onderzoekt hoe je belastingstelsels kunt ontwerpen en structureren voor cashless betaalmethoden, online platforms en digitale technologieën. Dat gebeurt bijvoorbeeld met Artificial Intelligence (AI) en blockchain.

Dat moet leiden tot concrete aanbevelingen. De verschillende stakeholders,  overheden en commerciële organisaties, moeten zo problemen onder de huidige belastingstelsels en/of de introductie van structurele belastinghervormingen aanpakken. Verder moet het bouwstenen bieden voor het herontwerp van nieuwe belastingstelsels.

Datawetenschappers

“Onze samenleving wordt steeds digitaler. Het is daarom de hoogste tijd om datawetenschappers en fiscaal juristen samen te brengen om uit te zoeken hoe we met technologie betere belastingstelsels kunnen ontwerpen.” Dat zegt Dennis Weber, hoogleraar Europese ondernemingsbelastingen en leider van het CPT-project. “De komende jaren zullen we een toename zien in het gebruik van algoritmen om te bepalen of iemand voldoende belasting betaalt over zijn inkomen. Dat kan heel doeltreffend zijn, maar we mogen daarbij niet de fundamentele rechten van burgers uit het oog verliezen. Daarom onderzoeken we in ons project onder meer hoe we ervoor kunnen zorgen dat het gebruik van AI in het fiscale veld betrouwbaar is en gunstig is voor iedereen in de samenleving. Zogenoemde distributed ledger technologie zoals blockchain biedt overheden unieke mogelijkheden om belastingstelsels te ontwerpen die minder fraudegevoelig zijn. Het onderzoek op dit gebied staat echter nog in de kinderschoenen en onze inzet is om dit naar een hoger niveau te tillen.”

Ook het onderzoeksteam kreeg uitbreiding met een aantal gerenommeerde onderzoekers. Zo is per 1 september Daniel Smit, hoofd van het bureau vaktechniek bij EY, begonnen als bijzonder hoogleraar Belastingheffing digitale economie aan de UvA. Ook zijn recent drie internationale onderzoekers overgestapt naar de UvA. Zij doen nu onderzoek onder de paraplu van het CPT-project.

Groeiend aantal partnerships

Als onafhankelijk en inclusief initiatief staat het CPT-project open voor alle overheden, NGO’s en bedrijven. Naar verwachting zullen de komende maanden nog meer belastingautoriteiten en commerciële organisaties zich bij het CPT-project aansluiten.

Het initiatief wordt ook gesteund door de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB), de Nederlandse tak van de International Fiscal Association (IFA) en twee Italiaanse advocatenkantoren: Maisto e Associati en Gatti Pavesi Bianchi Ludovici. Een deel van het project wordt gefinancierd vanuit het nationale Sectorplan Rechtsgeleerdheid 2019-2025, binnen Digital Legal Studies. Ook maakt het project deel uit het Digital Transformation of Decision-Making-initiatief van de Amsterdam Law School.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...