Meeste HPC-datacenters stappen over op kwantumcomputing

kwantumcomputing

Uit onderzoek van IDC blijkt dat 76% van de HPC-datacenters wereldwijd van plan is om tegen 2023 kwantumcomputing te gebruiken, en dat 71% plant om tegen 2026 over te stappen op on-premise kwantumcomputing.

Ingrijpende verandering

110 belangrijke besluitvormers van high-performance computing (HPC) centra wereldwijd werden door IDC, in opdracht van IQM en Atos, ondervraagd. Voor het eerst verschaffen de resultaten concrete inzichten in een technologiegebied dat Europa en de wereld ingrijpend zal veranderen. Een van de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek is dat het voor gebruikers steeds moeilijker wordt om de optimale prestaties uit high-performance computing te halen en tegelijk zowel de beveiliging te garanderen.

Investeringen in kwantumcomputing nemen toe

Kwantumcomputing is de nummer één technologie in Europa en behoort tot de top drie technologieën van de top 500 HPC datacenters wereldwijd. 76 procent van de HPC-centra maakt al gebruik van kwantumcomputing of is van plan dit in de komende twee jaar te gaan doen. De verwachte voordelen van de invoering van kwantumcomputers zijn duidelijk voor HPC-datacenters. Het aanpakken van nieuwe problemen zoals logistiek in de toeleveringsketen of uitdagingen in verband met klimaatverandering (45 procent) en het sneller oplossen van bestaande problemen (38 procent) – terwijl tegelijkertijd de computerkosten worden verlaagd (42 procent).

Toenemende complexiteit als kans

Cloud is een belangrijk onderdeel van deze HPC-architectuur, waarbij zowel standaardelementen als op maat ontwikkelde infrastructuurcomponenten gebruikt worden. Op basis van de antwoorden op de enquête lijken hybride en cloud-implementaties vooral in de EMEA-regio belangrijk. 50 procent geeft aan dat een hybride HPC-architectuur de hoogste prioriteit heeft, (Noord-Amerika 46 procent; APAC 38 procent). Toch is er een gebrek aan kennis over hoe kwantumcomputing naast een klassieke HPC-infrastructuur zal ingezet worden. Daarom zal met de toename van kwantumcomputing ook het uitbesteden van operaties en onderhoud aan partners blijven doorgaan.

Een markt in transitie

Het ontwikkelen en testen van real-world use-cases is van cruciaal belang voor het toekomstige succes van kwantumcomputing. De vier belangrijkste use-cases zijn momenteel gekoppeld aan de analyse van enorme hoeveelheden gegevens en het oplossen van industriespecifieke use-cases.

Top use-cases

De top use-cases geïdentificeerd door de ondervraagde HPC centra zijn:
Doorzoeken van databases (59 procent)
Analyse van investeringsrisico’s (45 procent)
Moleculaire modellering (41 procent)
Beheer van activa (32 procent)

Gerelateerde berichten...