Meldingen aan verdacht@safeonweb.be verdubbelt in 2020

cybercriminelen

Het aantal meldingen naar verdacht@safeonweb.be is in 2020 bijna verdubbeld. In het afgelopen jaar stuurde Belgische internetgebruikers maar liefst 3.225,234 berichten door. Dat meldde het Belgische Centre for cyber security.

Dit betekent dat dagelijks meer dan 8800 berichten binnenkomen. In 2019 stuurden Belgen 1.700.000 berichten door. Die berichten komen per e-mail, maar ook via SMS of social media. De berichten aan verdacht@safeonweb.be worden geautomatiseerd geanalyseerd.

Phishing

Uit 3 miljoen berichten die de instelling ontvangt, haalt de autoriteit 8.545.658 links, waarvan 667.356 frauduleuze. Het gaat dan vooral om phishing, valse webshops of oplichting. Verder zaten er zeker 26.109 bijlages in de berichten. Zeker 4370 bevatten een virus.

Al die verdachte links gaan naar Google Safebrowsing en Microsoft Smartscreen. Die publiceren vervolgens een waarschuwing. Als iemand deze webpagina’s wil bezoeken dan krijgt die een rood scherm met een duidelijke boodschap: Opgepast, de webpagina die je wil bezoeken is gevaarlijk.

Corona

Cybercriminelen lijken extra actief tijdens de coronacrisis. “We kunnen niet bevestigen of er effectief meer phishingberichten verstuurd werden tijdens deze periode. We weten alleen zeker dat mensen deze berichten vaker naar ons doorstuurden, schrijft de Autoriteit in een toelichting.

“In 45195 berichten vinden we een trefwoord terug dat met coronagerelateerd was. Dit is uiteindelijk een minderheid. We zagen vooral traditionele phishingberichten steeds weer terugkeren.”

Dit zijn:
  • Berichten die van een pakjesdienst afkomstig lijken te komen en je vragen om eerst verzendkosten te betalen
  • Berichten die van banken lijken te komen en je aanmoedigen om een nieuwe kaart aan te vragen of je rekening te deblokkeren
  • Berichten die van een overheidsinstelling lijkten te komen en je een premie of tegemoetkoming beloven
  • Berichten die van diensten zoals Dropbox, PayPal, Microsoft lijken te komen
  • Berichten met een link naar de actualiteit: mondmaskers, feestdagen, een beloofde premie
Afbeeldingen

Stuur een verdacht bericht onmiddellijk door naar verdacht@safeonweb.be. De Autoriteit kan ook afbeeldingen van een vals bericht doorsturen omdat de gebruikte technologie nu URL’s in afbeeldingen detecteren.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X