Mensen vertrouwen meer op robots met geldzaken

geldzaken

Het jaar 2020 veranderde onze relatie tot geld en geldzaken. Mensen vertrouwen robots nu meer dan zichzelf voor wat betreft het beheer van hun financiën. Dit blijkt uit een nieuwe studie van onder andere Oracle.

Uit onderzoek bleek dat de coronapandemie de financiële onrust, somberheid en angst onder mensen wereldwijd deed toenemen. Deloitte becijferde dat het aantal Nederlandse huishoudens met schulden in 2021 toeneemt naar tussen de 1,5 en 2,6 miljoen. Hiervan is 41% problematisch.

De pandemie zorgde voor verandering in wie en wat we vertrouwen om onze financiën te beheren. Het verandert ook de rol en focusgebieden van finance-teams en persoonlijke finance adviseurs. De wereldwijde pandemie heeft negatieve invloed op de relatie die mensen hebben met geld, zowel thuis als op het werk.

Leidinggevenden

Onder zakelijk leidinggevenden namen de financiële onrust en stress gemiddeld toe met 186%. De somberheid nam ook toe, met 116%. De grootste toename in financiële onrust ondervinden leidinggevenden in Saudi-Arabië (363%), Nederland (275%) en de Verenigde Arabische Emiraten (229%).

90% van de leidinggevenden maakt zich zorgen over de impact van COVID-19 op hun organisatie, Meest voorkomende zorgen zijn een langzaam economisch herstel of recessie (51%), bezuinigingen (38%) en faillissementen (27%). Van de Nederlandse leiders binnen organisaties maakt 73% zich zorgen over de impact van COVID-19 op hun organisatie. Australië volgt met 81% en Duitsland met 84%.

87% van de consumenten ervaart financiële onrust, waaronder banenverlies (39%), verlies van spaargeld (38%) en nooit meer uit de schulden komen (26%). Nederlanders ervaren gemiddeld genomen minder financiële onrust ten opzichte van het gemiddelde. Met 71% worden ze op de voet gevolgd door Duitsland (80%) en Frankrijk (85%).

Deze zorgen houden mensen wereldwijd ’s nachts wakker. 41% van de ondervraagde consumenten gaf aan dat ze niet meer konden slapen vanwege zorgen over hun persoonlijke financiën. In Nederland ligt dit aantal een stuk lager. 21% van de leidinggevenden in organisaties geeft aan ’s nachts wakker te liggen van financiële stress.

Financieel beheer

De financiële onzekerheid door de coronapandemie veranderde wie en wat we vertrouwen om onze financiën te beheren. Voor de ordening van ingewikkelde financiële zaken vertrouwen consumenten en leiders binnen organisaties in toenemende mate op technologie.

67% van de consumenten en zakelijk leidinggevenden gezamenlijk vertrouwt meer op een robot dan op een mens voor beheer van financiën. 73% van de leidinggevenden vertrouwt meer op een robot dan op zichzelf om de financiën te beheren. 77% vertrouwt robots boven hun eigen financiële teams.

In Nederland ligt dit percentage lager. In ons land vertrouwt 62% van de Nederlandse leidinggevenden vertrouwt een robot meer dan zichzelf voor financieel beheer, op de voet gevolgd door Duitsland (63%) en Australië (65%).

Van de leidinggevenden van bedrijven is 89% van mening dat robots hun werk kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld door fraude op te sporen (34%), facturen te maken (25%) en kosten-batenanalyses uit te voeren (23%). Van de consumenten vertrouwt 53% meer op een robot dan op zichzelf om de financiën te beheren. 63% vertrouwt robots boven persoonlijke financiële adviseurs.
66% van de consumenten gelooft dat robots kunnen helpen bij het opsporen van fraude (33%), het verminderen van uitgaven (22%) en door te helpen met investeren in de aandelenmarkt (15%).

De rol van financiële teams en financiële adviseurs zal nooit meer hetzelfde zijn
Om zich aan te passen aan de groeiende invloed en rol van technologie, moeten finance-professionals en personal finance-adviseurs verandering omarmen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

  • 56% van de zakelijke leiders gelooft dat robots de komende vijf jaar finance-professionals zullen vervangen
  • 85% van de leidinggevenden wil hulp van robots voor financiële taken, waaronder financiële goedkeuringen (43%), budgettering en prognoses (39%), rapportage (38%) en compliance en risicobeheer (38%)
  • Leidinggevenden binnen organisaties willen dat finance-professionals zich concentreren op de communicatie met klanten (40%), het onderhandelen over kortingen (37%) en het goedkeuren van betalingen (31%)
  • 42% van de consumenten denkt dat robots persoonlijke financiële adviseurs in de komende vijf jaar zullen vervangen
  • 76% van de consumenten wil robots die hen helpen hun financiën te beheren door tijd vrij te maken (33%), onnodige uitgaven te verminderen (31%) en op tijd betalingen te doen (31%)
  • Consumenten willen dat persoonlijke financiële adviseurs advies geven over belangrijke aankoopbeslissingen, zoals de aankoop van een woning (45%), het kopen van een auto (41%) en plannen voor pensionering (38%).

Bedrijven hebben snel gereageerd op de pandemie. 69% van de leidinggevenden investeerde in digitale betalingsmogelijkheden en 64% creëerde nieuwe vormen van klantrelaties of wijzigde de bedrijfsmodellen.

51% van de organisaties maakt al gebruik van AI om financiële processen te beheren, vergeleken met 27% van de consumenten, 87% van de leidinggevenden binnen organisaties zegt dat organisaties die financiële processen niet heroverwegen behoorlijke risico’s lopen, zoals achterstand op de concurrentie (44%), meer gestreste werknemers (36%), onnauwkeurige rapportage (36%) en verminderde productiviteit (35%).

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X