Menzis en ONVZ per direct gestopt met gebruiken Facebook- tracking-pixel

Menzis en ONVZ zijn de eerste twee zorgverzekeraars die per direct zijn gestopt met Facebook- tracking-pixel. Dit is een plug in of cookie die gegevens over het surfgedrag van bezoekers doorstuurde naar het sociale netwerk.

Ook het Utrechtse Diaconessen ziekenhuis heeft hem verwijderd. Het ziekenhuis stelt in een verklaring ook te gaan kijken of de knoppen van Twitter, YouTube en Google verwijderd zullen worden.

Facebook blijkt de vergaarde informatie niet anoniem te gebruiken, zo bleek onlangs. De verzamelde data blijkt het sociale netwerk namelijk direct te kunnen koppelen aan een bepaalde gebruikers. Zo kan het netwerk zeer  gepersonaliseerde advertenties tonen.

 

Medische informatie

De NOS stelde gisteren na een onderzoek vast dat niet alleen Menzis en ONVZ niet de enige verzekeraars waren met zo’n ‘pixel’. Ook andere verzekeraars hebben hem op hun site gezet.

De omroep bekeek zo’n veertig websites van zorgverzekeraars. Daarvan gebruikten achttien sites deze tracking-pixel. Elf verzekeraar hadden de pixel ook geplaatst op pagina’s met medische informatie over bijvoorbeeld depressie of SOA’s. Inmiddels heeft D66 een spoeddebat in de Tweede Kamer  aangevraagd over dit onderwerp. Wanneer dit debat plaatsvindt is nog niet bekend.

Verzekeraar CZ zei overigens deze trackers niet te gebruiken op voorlichtingspagina die medische informatie bevatten. Dochter CZdirect deed dat overigens wel.

De Autoriteit Persoonsgegevens bekijkt nog of het gebruik van de tracking-pixel in strijd is met de wet.

 

Gerelateerde berichten...

X