Michiel Toneman Adyen: van filosoof naar top it’er

Adyen

Michiel Toneman is directeur systeemarchitectuur bij Adyen. Een bedrijf dat de markt van betalingen aanvalt met een fabriek voor transactieverwerking. Het geldt als succesvolste Nederlandse startup, maar is inmiddels een multinational met vestigingen in onder meer Sao Paolo, Singapore en San Francisco. Peter Olsthoorn sprak met de Kunstmatige Intelligentie filosoof die top it’er werd.

 

Waarom alleen it-bouw in Amsterdam?

Alle it-ontwikkeling vindt in principe plaats in Amsterdam. Maar we zijn nu wel een uitwisselingsprogramma begonnen om andere vestigingen technisch te ondersteunen. Dat doen we met tweewekelijkse bezoeken van een it’er uit Amsterdam. Het is goed als technisch support en verkopers direct kennis, ervaringen en suggesties uitwisselen met ons. Het is immers een kennisintensieve business.

Je helpt mee aan die verbreding. Leuk om te reizen?

Dat doe ik al lang. Op de eerste plaats verwachten klanten, vooral de groten in Silicon Valley, zoals Facebook, Netflix en Uber, direct contact met it’ers om aansluitingen en features te bespreken. Ik vind die ontmoetingen op de grote campussen enerverend. Je ziet en voelt hoe het eraan toegaat bij de belangrijkste techspelers van deze wereld.

Houdt Adyen die lenigheid vol met zo’n enorme fabriek vol kritische applicaties?

Ja, we beginnen in scrumteams zo generiek en eenvoudig mogelijk met nieuwe en te vernieuwen applicaties. Zo snel mogelijk naar een werkend product en vervolgens dat iteratief steeds verbeteren en aanpassen. Bijvoorbeeld een beperkte user interface, dat je later nog wel kunt aanpassen. Dat werkt veel beter dan een project voor drie jaar optuigen en tegen het moment dat je het product eindelijk lanceert, merken dat je omgeving veranderd is en het product gedateerd. Dat risico kunnen we niet lopen.

Hoe delen jullie projecten in?

Elke developer krijgt een eigen project dat we zoveel mogelijk afbakenen, eventueel door een groot project te splitsen. Uiteraard moet hij of zij samenwerken als het een deel van een groter project is of afhankelijk is van expertise van anderen. Maar elke developer is aansprakelijk voor het eigen project.

Wat was baanbrekend?

Het gehele kader dat we hebben neergelegd voor Adyen, vanuit intensieve samenspraak tussen management en IT. Dat we van daaruit tot op de dag van vandaag alles zelf hebben opgetuigd en niets van de plank hebben gekocht.

Lees het hele interview online of in ICT/Magazine van maart.

Gerelateerde berichten...