Microsoft blogt over dataprivacy

geboortedatum

Steeds vaker worden we geconfronteerd met nieuws over geschonden dataprivacy van individuen en organisaties, waarbij data op straat ligt. Zowel nationale en internationale wetgeving is hierover volop in beweging. Waar gaat het eigenlijk om en wat kunnen bedrijven doen om datalekken te voorkomen? Microsoft schreef er drie blogs over.

In de blogs is bijzondere aandacht de gevolgen van de wereldwijde wetgeving die sterk in beweging is. Zo werd vlak voor Kerst na jarenlange onderhandelingen in Brussel de definitieve tekst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming vastgesteld. De Europese lidstaten moeten het de komende twee jaar doorvoeren. Ook zijn de Europese Unie en de Verenigde Staten druk in onderhandeling over een nieuw raamwerk voor het uitwisselen van persoonsgegevens na het ongeldig verklaren van het Safe Harbor-verdrag door het Europese Hof van Justitie afgelopen oktober. De Europese privacywaakhonden hebben voor het vastleggen van nieuwe afspraken een deadline van maandag 1 februari gesteld. Of die deadline zal worden gehaald is onduidelijk, maar wat Microsoft betreft is het voor de toekomstbestendigheid van nieuwe afspraken in ieder geval van groot belang een aantal uitgangspunten te volgen die de privacy van gebruikers garanderen. Lees meer hierover in de blogbijdrage van Jochem de Groot, Gorvernment Affairs lead bij Microsoft Nederland.

Datalekken opsporen
Hans van der Meer, productmanager Office 365, zegt in zijn blog dat we bij datalekken drie verschillende zaken kunnen onderscheiden die nauw met elkaar verbonden zijn: aanvallen van binnenuit of buitenaf, beveiligen van informatie en de apparaten en ten slotte de mogelijkheid om het lek op te sporen. Technologie is volgens hem belangrijk maar de gebruiker speelt altijd een centrale rol. Om informatie te beschermen en mogelijke lekken te voorkomen en op te sporen kun je gebruikmaken van de technologieën Data Loss Prevention en eDiscovery. Die mogelijkheden biedt Office 365, daarmee kan je analyses en rapporten raadplegen die kunnen wijzen op een mogelijk lek. Lees hier de blogbijdrage van Hans van der Meer.

 

Voorkom dat data op straat komt te liggen

Jeffrey Vermeulen, senior product marketingmanager cloud & enterprise, beschrijft vier overwegingen voor organisaties om te voorkomen dat data op straat komt liggen. Nu medewerkers steeds vaker niet meer genoegen nemen met de IT-oplossing van een bedrijf en eigen devices en tools gebruiken, is dit van belang. Met de Enterprise Mobility Suite van Microsoft kun je beheer van data op ieder apparaat regelen en kun je snel detecteren of er verdachte handelingen plaatsvinden op het bedrijfsnetwerk. Lees hier de blogbijdrage van Jefrrey Vermeulen.

Gerelateerde berichten...