Microsoft publiceert broncode ChakraCore in Edge

Microsoft logo voor gebouw

De broncode van Microsoft’s nieuwe Javascript-engine ChakraCore  in de Edge-browser is gepubliceerd als open source-licentie. Vanaf nu kunnen andere ontwikkelaars en browserfabrikanten de engine dus gaan gebruiken. Dit is een rechtstreeks gevolg van de open source-trend onder leiding van CEO, Satya Nadella.

Het betreft hier niet de volledige engine. Zo ontbreekt de link tussen de javascript-engine en de html-engine in de Edge-browser. Ook de implementatiecode die zorgt voor het gebruik van Javascript in Windows 10-apps is weggelaten. Desondanks kunnen ontwikkelaars nu wel nuttige programma’s aan de engine toevoegen.

De open source versie van de ChakraCore is gepubliceerd onder de MIT-licentie. De Core zelf werd reeds geïntroduceerd bij het uitkomen van Internet Explorer 9. Toen hield de techreus de broncode nog voor zichzelf. Volgens het bedrijf kan de broncode nu openbaar worden omdat hij na een aantal optimalisatierondes nu geschikt is voor vrijgave.

De ChakraCore wordt momenteel veel gebruikt in Windows 10. De  nieuwe Edge-browser gebruikt hem, net als de Windows 10-apps, de persoonlijke assistent Cortana en de Outlook-mail.

 

Gerelateerde berichten...