Minder vertrouwen in veiligheid DigiD en eHerkenning

De groep ondernemers en particulieren die DigiD (voor ondernemers is het eHerkenning) absoluut vertrouwt, is gedaald van 27 naar 18 procent. Dat blijkt uit een rapport van I&O Research met als titel  ‘De kwaliteit van de overheidsdienstverlening 2014.’ Meer den 10.000 Nederlanders, ondernemers en particulieren, kregen vragen over DigiD voorgelegd.

Zo’n 95 procent van de ondervraagden kent DigiD. Ten opzichte van 2013 is dat ongeveer gelijk. Het gebruik van de authenticatiedienst voor het regelen van zaken met de overheid nam met 14 procent toe.

Hoewel de tevredenheid over de dienst in 2014 steeg, namen de zorgen over de veiligheid juist toe. Slechts 18 procent betitelt het systeem ‘absoluut betrouwbaar’, terwijl dit percentage in 2013 nog 27 procent was. De groep mensen die geen of weinig vertrouwen heeft in het systeem nam met 4 procent toe naar 27 procent.

DigiD krijgt van de ondervraagden gemiddeld een rapportcijfer van 7,3. In 2013 was dit nog 6,9.

De overheid wil dat particulieren en ondernemers in 2017 alle zaken met de overheid digitaal kunnen regelen. Tegen die tijd heeft  iedereen een berichtenbox voor elektronische post. Het kabinet is bezig met een voorstel voor een zwaardere beveiliging, Idensys, geheten. Voorheen werd dit het eID-stelsel genoemd. Pas als de pilots succesvol blijken wordt het nieuwe systeem ingevoerd.

 

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...