Ministerie van Justitie lekt gegevens 65.000 ambtenaren

lek in waterleiding synoniem voor datalek

Via het Ministerie van Justitie en Veiligheid zijn gegevens van 65.000 ambtenaren gelekt naar
de GGD en het OM. Dat zegt justitieminister Grapperhaus in een Kamerbrief. Hij zegt de zaak hoog op te nemen. Alle betrokkenen zijn intussen op de hoogte.

Een externe medewerker van het ministerie is de oorzaak van het lek. Tegen de regels kopieerde deze medewerker een analysetool van het ministerie eerst naar een eigen apparaat en van daaruit naar de GGD GHOR en het OM. Saillant detail is dat die medewerker kwaliteitscontroles uitvoerde op toegangsdiensten.

Het ging niet alleen om kopiëren van een tool, maar ook alle data die daarbij horen. Bij de gegevens van de 65.000 ambtenaren zit bijvoorbeeld de naam, de organisatie en het soort dienstverband dat diegene heeft. Daarbij zit vaak ook het ID- of paspoortnummer en zelfs het Rijkspasnummer, iemands e-mailadres en geboorteplaats, datum, geslacht en de nationaliteit. Er zitten geen geen privéadressen, telefoonnummers of wachtwoorden in het lek.

Onbruikbaar gemaakt

“Op dit moment heb ik geen indicatie dat deze data door onbevoegden zijn ingezien of gebruikt,” zegt Grapperhaus in de brief. “Het onderzoek dat hierover uitsluitsel moet geven, is nog niet afgerond. De betreffende data zijn na ontdekking verwijderd dan wel onbruikbaar gemaakt bij de twee overheidsorganisaties en bij de betreffende medewerker. Ik betreur het incident zeer.”

De GGD GHOR ontdekte het lek tijdens een routinecontrole. De gekopieerde data bleek op hun netwerk te staan. De organisatie maakte meteen melding aan het ministerie. Ook bij het OM bleek de data in het systeem te staan.

De Autoriteit Persoonsgegevens is intussen op de hoogte. Verder is de Accountantsdienst Rijk (ADR) bezig met een audit. Daaruit komen ook maatregelen om de gang van zaken te verbeteren. Een extern bedrijf doet een forensisch onderzoek. Daarin moet duidelijk worden of meer mensen toegang hadden tot de bestanden. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) onderzoek naar wat de medewerker precies deed en waarom.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X