Mkb zorgeloos terwijl cybercriminelen toeslaan

Slechts 22% van de ICT-beheerders legt dat afspraken met zijn mkb-klanten rondom digitale veiligheid altijd vast. Intussen maakt de ICT-beheerder zich meer zorgen over de digitale veiligheid van zijn mkb-ondernemers dan de ondernemer zelf. Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer.

Ondanks het bewustzijn van de cyberrisico’s denkt de mkb-ondernemer goed beschermd te zijn en maakt zich daarom nauwelijks zorgen. ICT-beheerders met klanten in de mkb-sector schetsen een heel ander beeld. Zij geven aan dat de bescherming van mkb-bedrijven beter moet. Zes op de 10 ICT-beheerders maakt zich zorgen over de cybersecurity van zijn klanten.

Back-up

Ondanks erkenning van de risico’s geeft nog geen kwart van de mkb-ondernemers aan zich zorgen te maken. 43% denkt zelfs dat hun bedrijf niet interessant is voor cybercriminelen. Opvallend want 1 op de 2 mkb-ondernemers heeft te maken gehad met een cyberincident.

Uit de resultaten blijkt zelfs dat 16% geen back-up systemen gebruikt. Bijna een kwart heeft geen antivirussoftware op alle systemen die in verbinding staan met internet.

Ondanks dat ruim driekwart van de ondernemers aangeeft zelf eindverantwoordelijk te zijn, wordt goede bescherming en zorgplicht van de ICT-beheerder verwacht. 71% verwacht dat zijn externe ICT-beheerder goede cybersecurity regelt. In de praktijk ontbreekt het vaak aan onderlinge afspraken hierover.

46% van de ICT-beheerders geeft aan dat de verwachtingen op voorhand niet zijn uitgesproken. Bij slechts 22% van de ICT-beheerders is er in alle gevallen een duidelijke afspraak gemaakt over de verantwoordelijkheid voor cybersecurity. Bovendien vindt bijna de helft het lastig om zijn mkb-klanten te overtuigen van het belang van digitale veiligheid.

Gerelateerde berichten...

X