Moordonderzoek rond overlijden Duitse patiënt na ransomware-aanval

ransomware-aanval cybercrimineel achter laptop

De Duitse politie is bezig met een onderzoek naar het overlijden van een patiënt in een ziekenhuis. Dit gebeurde tijdens een ransomware-aanval op het ziekenhuis waarin ze lag.

Het gaat volgens Duitse media om een ziekenhuis in Düsseldorf. De politie wil weten of die aanval met gijzelsoftware de directe aanleiding was voor de dood van de vrouw. Tijdens de aanval werden veel ziekenhuiscomputers tegelijk onklaar gemaakt.

Doorgestuurd

De overleden patiënt werd, toen bleek dat ze vanwege de aanval niet in dit ziekenhuis kon worden behandeld in aller ijl doorgestuurd naar een ander ziekenhuis. Voordat ze daar arriveerde voor een spoedoperatie was ze echter al overleden.

Het onderzoek moet uitwijzen of de aanval debet was aan het overlijden van de patiënt. Mocht de politie tot de conclusie komen dat de ransomware-aanval de doodsoorzaak was, dan zijn voor het eerst hackers verantwoordelijk voor de dood van iemand. Dat betekent ook dat hackers voor het eerst hiervoor vervolgd kunnen worden. Wie dat zijn is overigens nog niet bekend.

Ander doelwit

De Duitse RTL stelt dat het getroffen ziekenhuis niet het eerste doelwit was, maar een universiteit dat vlak in de buurt lag. Zij ontvingen een brief met eis om losgeld, het ziekenhuis waar de vrouw werd weggestuurd, niet.

Het is overigens niet de eerste keer dat kritieke diensten worden getroffen door gijzelsoftware. Vorige week werd de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) slachtoffer van ransomware. Daarbij zijn interne systemen geraakt waaronder ook e-mail. Uit welke hoek de aanval komt is niet bekend.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X