Nationale Beheersorganisatie Internet Providers vindt zorgen rond DDoS-aanvallen banken niet nodig

De DDoS-aanvallen van de afgelopen dagen op ABN AMRO, ING, de Rabobank en de Belastingdienst, hoeven niet te leiden tot uitval van diensten. Dat stelt Octavia de Weerdt van de Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP).

De non profit-organisatie beheert de grootste non-profit anti-DDoS wasstraat (NaWas) in Europa. Op jaarbasis slaan zij duizenden aanvallen af. NBIP is dankzij de aanwezige expertise het grootste onafhankelijke Nederlandse kenniscentrum op het gebied van DDoS aanvallen.

 

Preventieve voorzieningen

Naast de aanvallen op ABN AMRO en ING hadden de Rabobank en de Belastingdienst vanochtend ook te maken met verstoringen door DDoS aanvallen. “Voor bedrijven en organisaties die voor hun dienstverlening afhankelijk zijn van het internet is het niet de vraag of, maar wanneer ze te maken krijgen met een grootschalige DDoS aanval” aldus De Weerdt. “Aanvallers die een website of dienst willen verstoren, krijgen dat vrijwel altijd voor elkaar. Het is dan zaak om terug te kunnen vallen op de juiste preventieve voorzieningen. Banken hebben dat in het algemeen goed voor elkaar. Maar ook hiermee blijkt weer: samen sta je sterker, gezamenlijk kun je meer expertise opbouwen om geavanceerde aanvallen af te slaan zonder dat diensten onbereikbaar zijn.”

De Weerdt benadrukt dat het de banken niet kan worden verweten dat zij last hadden van de DDoS aanvallen. “Achter de schermen van het internet woedt een voortdurende strijd tussen cybercriminelen en beveiligingsexperts. Daardoor duiken regelmatig nieuwe typen DDoS aanvallen op. Daar kun je als individueel bedrijf niet op voorbereid zijn, want dat behoort niet tot je kernactiviteiten. Dat is dan ook precies de reden dat een aantal internet serviceproviders in 2014 met de NaWas zijn gestart onder beheer van NBIP.

“Het is niet de bedoeling dat je bij elkaar in de keuken kijkt, maar je wil wel van de best mogelijke bescherming gebruik maken als dat nodig is. Dat kan alleen door samen te werken, de operationele activiteiten te beleggen bij een gespecialiseerd team en voortdurend aan kennisontwikkeling te doen in samenwerking met bijvoorbeeld academische instellingen.”

 

NaWas

Zodra een DDoS aanval wordt gedetecteerd, kan de NaWas direct worden ingezet. De stortvloed van data die gericht is op het onderuit halen van servers wordt omgeleid, ‘schoon’ gewassen (scrubbing) en de ‘legitieme’ data wordt weer teruggestuurd naar servers en eindgebruikers.

Een belangrijke doelstelling van NBIP en de NaWas is dan ook een schone Nederlandse cyberspace. “Juist partijen die door de aard van hun online activiteiten essentieel zijn voor het economisch een maatschappelijk verkeer kunnen hier aan bijdragen door ook deel te nemen aan de NaWas” besluit De Weerdt.

 

ISP’s

De NBIP is in 2002 opgericht door een groep van internetserviceproviders. In eerste instantie was het bedoeld als uitvoeringsinstituut voor tapbevelen zoals vastgelegd in de telecommunicatiewet. Sindsdien is de organisatie uitgegroeid tot een betrouwbare naam met een groeiend aantal deelnemers.

NaWas is een van de grootste DDoS-bestrijdingssystemen in Europa. Daarnaast is de NBIP gesprekspartner voor de overheid over de onderwerpen waar zij zich mee bezighoudt.

 

Gerelateerde berichten...