Nationale Politie krijgt boete van AP voor onvoldoende controle op toegang gegevens

politie Schengen Informatie Systeem

De Nationale Politie moet een boete van 40.000 euro betalen aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De politie controleert volgens de autoriteit onvoldoende wie er welke toegang heeft tot bestanden met gevoelige gegevens.

De boete volgt op een eerder opgelegde dwangsom van 200.00 euro. Daaraan zat de eis gekoppeld om de situatie binnen zes maanden te verbeteren.

Het gaat om bestanden met gegevens over personen en goederen die het Schengengebied in- en uitgaan. De politie voert daar controles op uit en legt daarbij ook gebruikersactiviteiten vast.

 

Strengere controle

Volgens de AP moet er veel strengere controle zijn op welke medewerkers toegang mogen hebben tot welke gegevens. De politie zou veel proactiever de logbestanden moeten controleren, maar doet dit niet. De AP stelt in het oordeel dat  dat politiegegevens ‘gewoon goed beschermd moeten zijn’.

De boete volgt op een onderzoek van de autoriteit in 2015 dat ging over hoe de Nationale Politie gegevens verwerkte. Er kwamen vijf kwetsbaarheden boven water. Vier van de vijf problemen werden binnen de zes maanden opgelost. Uiteindelijk werd dus een vijfde deel van de dwangsom opgelegd.

Met het betalen van de boete is de politie echter nog niet uit de problemen. Op dit moment beoordeelt de AP opnieuw of de Nationale Politie voldoet aan de controle-eisen. Als de beveiliging op dit punt nog steeds niet voldoet, kan de AP de Nationale Politie met een last opnieuw dwingen de procedures aan te passen.

Waarom is controle op logbestanden belangrijk?

Bij loggen legt een organisatie vast wie wanneer welke informatie raadpleegt. Dit wordt vastgelegd in een logbestand. Controle hierop is een belangrijk hulpmiddel om te achterhalen of informatie onrechtmatig wordt ingezien of gebruikt.

De Nationale Politie, die over veel gevoelige informatie beschikt,  moet deze informatie goed beveiligen. Daarom moeten zij de logbestanden regelmatig zelf controleren en niet wachten tot de AP daarom vraagt.

 

Gerelateerde berichten...