Nederland ICT en SER: beroepsbevolking moet op grote schaal digitaal bijscholen, ook de energiesector

devices

 

Het kabinet moet inzetten op digitaal bijscholen en omscholen van de hele beroepsbevolking. Dat stelt directeur Lotte de Bruijn van branchevereniging Nederland ICT. De vereniging wordt gesteund door adviesorgaan SER.

De vereniging roept staatssecretaris Keijzer daarom op verbetering van digitale vaardigheden een speerpunt te maken van haar digitaliseringsstrategie.

 

Effect

Nederland ICT waarschuwt voor het effect op de gehele economie. Zonder grootschalige omscholing en bijscholing neemt de krapte in alle sectoren toe. Lotte de Bruijn. “Er is een mismatch tussen digitale kennis en vaardigheden. Binnen de ICT-sector is deze mismatch al een aantal jaar een urgent probleem.”

De branchevereniging stelt dat de ICT-sector vanzelfsprekend in de voorhoede zit van de digitale economie, maar andere sectoren digitaliseren snel. Nu al werkt bijna driekwart van de ICT’ers buiten de ICT-sector. De financiële sector is bijvoorbeeld al bijna compleet gedigitaliseerd. Daar voelen ze volgens de Bruijn het tekort aan mensen met ICT-vaardigheden ook.

De mismatch in digitale vaardigheden beperkt zich niet tot ICT-beroepen. Nederland ICT liet eind 2017 door onderzoeksbureau The METISfiles berekenen wat de huidige omvang is van de digitale economie. Daaruit blijkt dat op dit moment 1,5 miljoen werknemers afhankelijk zijn van ICT bij het uitvoeren van hun primaire taken.

 

IoT

Deze digitale beroepsbevolking zal de komende jaren met een kwart toenemen tot 1,9 miljoen. “Steeds meer functies zijn ICT-gedreven,” zegt De Bruijn. “Dat zorgt voor een enorme productiviteitsverhoging, maar vraagt ook om nieuwe, specifieke vaardigheden. Dat gaat niet vanzelf.”

Volgens de branchevereniging is het bovendien waarschijnlijk dat onder invloed van nieuwe technologieën als het Internet of Things, machine learning, blockchain en augmented reality het digitale gehalte van beroepen verder toe zal nemen. De digitale transformatie kan niet los gezien worden van maatschappelijke uitdagingen als de energietransitie, krimpregio’s en de betaalbaarheid van de zorg.

 

SER

De branchevereniging weet zich gesteund door adviesorgaan van de overheid SER. Eerder deze week adviseerde de Raad dat er voor de energietransitie geïnvesteerd moet worden in het omscholen van mensen om ze technische en digitale vaardigheden bij te brengen.

“Overstappen van fossiele vormen van energie naar nieuwe vormen zoals wind, zon, of geothermie vereist enorme investeringen,” stelt de Raad in haar advies. “Om de klimaatdoelen van het kabinet te halen moet snel worden geïnvesteerd in scholing, het aantrekken van mensen, en in begeleiding van werk naar werk voor wie zijn functie ziet verdwijnen.”

De SER publiceerde concrete aanbevelingen om de werkgelegenheidskansen te verzilveren en knelpunten op de arbeidsmarkt tijdig aan te pakken.

“De energietransitie biedt kansen op meer werk, innovatie en een duurzamer klimaat,” zegt Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER. “Daarvoor zijn investeringen nodig in mensen, in technologie en scholing. Knelpunten op de arbeidsmarkt moeten dringend worden opgelost. Er moet veel gebeuren, en gelukkig is er ook al veel gaande. Samen werken aan scholing, aan werkgelegenheid en innovatie, met werkgevers, werknemers, overheid, onderwijsinstellingen, landelijke en regionale organisaties is cruciaal voor het succes. Zodat iedereen mee kan blijven doen.”

Oplossingen

Voor een tijdige en succesvolle omslag naar een duurzaam energiesysteem zijn volgens de SER veel mensen nodig. Dit  terwijl op dit moment de tekorten snel oplopen. Het gaat vooral om technisch- en ICT-geschoolden op mbo- en hbo-niveau om bijvoorbeeld nieuwe energie-installaties te bouwen en onderhouden, huizen aan te passen of te isoleren. Werknemers- en werkgeversorganisaties moeten samen, op landelijk en sectoraal niveau, oplossingen zoeken voor de tekorten. Op regionaal niveau zijn al allerlei initiatieven gestart om mensen om- en bij te scholen, en meer mensen te betrekken.

 

Breder

“Het probleem is breder dan de arbeidsmarktuitdagingen rondom de energietransitie,” zegt Lotte de Bruijn, “Het kabinet moet daarom inzetten op het digitaal om- en bijscholen van de hele beroepsbevolking.”

Nederland ICT pleit voor een ambitieuze aanpak om digitale vaardigheden te verbeteren, als onderdeel van de nieuwe digitaliseringsstrategie van staatssecretaris Keijzer. “Door een stevige kabinetsbrede visie kunnen we niet alleen nationale uitdagingen aanpakken, maar internationaal het verschil maken in het versterken van ons vestigings- en ondernemingsklimaat,” aldus De Bruijn.

 

 

Gerelateerde berichten...