Nederland ICT vreest kaalslag door WBSO

De door het kabinet voorgestelde beperking van fiscale aftrek voor speurwerk binnen ontwikkeling in ICT-programmatuur verslechtert het innovatieklimaat in de sector. Dat stelt branchevereniging Nederland ICT in een reactie op de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) die vandaag in de Tweede Kamer behandeld wordt. Dat programmeurs per se in loondienst moeten zijn betekent volgens de branchevereniging  echte kaalslag.

Als het voorstel van staatssecretaris Eric Wiebes wordt aangenomen loopt het meest creatieve deel van de ontwikkeling van programmatuur rechtstreeks gevaar, stelt Nederland ICT. Dat gaat vooral gebeuren als de wet inderdaad het creatieve deel niet direct koppelt aan wat de ICT-branche ‘code kloppen’ noemt. Alleen simpel toepassen van formele programmatalen is niet voldoende stelt de vereniging.

Wat is de WBSO?

Via de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk(WBSO) kunnen bedrijven innovatie-uitgaven deels aftrekken van zowel loonbelasting als sociale premies. Het Belastingplan 2016 van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën stelt dat ontwerp, beschrijving van architectuur en instructies buiten de wettelijke definitie vallen. Volgens Wiebes is er pas sprake van innovatie als nieuwe programmatuur in een formele programmeertaal, zoals Java, wordt gemaakt.

Directeur Lotte de Bruijn van Nederland ICT vreest voor desastreuze gevolgen. “Onder de nieuwe definitie komt een groot deel van de ICT-projecten niet meer in aanmerking voor de stimuleringsmaatregel. Tel daarbij op dat bedrijven hun programmeurs alleen maar in loondienst mogen hebben terwijl veel programmeurs in onze sector zich bewust als zzp’er aanbieden.”
De wet van Wiebes kent inmiddels meer tegenstand. In een zaak van NS (Nederlandse Spoorwegen) tegen de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO stond deze zomer het College van Beroep voor het Bedrijfsleven al op het standpunt dat innovatie in de ICT begint bij de zoektocht naar nieuwe IT-principes en oplossen van knelpunten. Coderen in formele programmatalen is slechts de sluitpost van dit proces.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...