Nederlanders zijn bezorgd over financiële, persoonlijke en online veiligheid

IoT-apparatuur

Zorgen van Nederlanders over online veiligheid zijn sinds 2014 met 89 procent gestegen. Dat blijkt uit de nieuwe Security Index (USI). Gebruikers uit dertien landen werden in april dit jaar gevraagd naar hun mening over allerlei veiligheidsproblemen.

De Nederlandse respondenten maken zich steeds meer zorgen over alle vier de categorieën van het kernonderzoek. Dit waren nationale, financiële, persoonlijke en online veiligheid.

 

 

Terrorisme

In vergelijking met de resultaten uit 2014 is de bezorgdheid gestegen voor alle categorieën uit de index. Nationale veiligheid (128 procent), persoonlijke veiligheid (92 procent), financiële veiligheid (78 procent) en internetveiligheid (71 procent);

De hoogste scorende categorie betreft de nationale veiligheid en de strijd tegen terrorisme. 51 procent zegt zeer of erg bezorgd te zijn over het dreigingsniveau van terrorisme in Nederland.

 

Identiteitsdiefstal

Identiteitsdiefstal neemt een tweede plek in. Van alle respondenten geeft 44 procent aan zeer of erg bezorgd te zijn om de veiligheid van hun persoonlijke data.

Ondanks de stijging van de bezorgdheid over internetbeveiliging (71 procent), die de zorgen rondom virussen, hacks en online transacties weergeeft, zijn de zorgen van Nederlanders op dit vlak 29 procent minder dan het wereldwijde gemiddelde.

Fraude met bankpasjes blijft wederom een van de top veiligheidszorgen in Nederland. Maar liefst 36 procent heeft aangegeven zeer of erg bezorgd te zijn.

Demografisch gekeken is de zorg in Nederland 10 punten hoger bij vrouwen (130) dan bij mannen (120); 11 punten hoger bij mensen tussen de 18 en 24 jaar (138) vergeleken met mensen die tussen de 55 en 65 jaar oud (127) zijn. Respondenten met een lager inkomen (132) scoorden hoger dan zij met een hoger inkomen (117).

 

Grootste groei

De stijging van 89 procent in de Nederlandse Index sinds de laatste USI in 2014 betekent de grootste groei van alle dertien ondervraagde landen. Ondanks deze score zijn Nederlanders nog steeds het minst bezorgd. Met een Index-score van 125 (uit 300) scoort Nederland gemiddeld.

De Filippijnen scoren met 243 het hoogst. Afname van het zorgenniveau was er alleen in Duitsland. De ondervraagden daar zijn 7 procent minder bezorgd, ondanks de cyber- en terroristische aanvallen die in heel Europa plaatsvonden.

Van alle dertien ondervraagde landen groeiden zorgen in Nederland het meest, maar de totale score is tegelijkertijd ook het laagst.

 

 

 

 

Gerelateerde berichten...

X